Magazin
1314 ogledov

Pazite se morskega zmaja

Morski zmaj
1/4
WikI
Ježkove bodice odstranite sami, po vbodu morskega zmaja pa morate k zdravniku.

Meduze, morski ježki in morski zmaji med kopalci, ribiči in potapljači povzročajo največ nesreč, pravi biolog Tom Turk.

Prvaki v strupenosti so morski zmaji. Skrivajo se v drobnem pesku in mivki v mirnih in plitvih zalivih. Kopalca, ki stopi na morskega zmaja, začnejo pestiti hude, nevzdržne bolečine, včasih sledi tudi bruhanje, v izjemno redkih primerih pa mišična paraliza. Vbod morskega zmaja je lahko resna zadeva, zato je najbolje poiskati zdravniško pomoč, svetuje Turk.

Ježki so nadloge

Največja nadloga so morski ježki, ki jih je težko zgrešiti, če se v vodo odpravite bosi. Pri nas je pogostejši vijoličasti ježek, ki ni strupen, ima pa bodice, ki so krhke in se rade odlomijo. Konice bodic se zarinejo globoko v kožo, in če jih ne odstranimo, se ta rada zagnoji. Bodice moramo odstraniti karseda hitro; za globoko zadrte delce bodic je včasih potreben manjši kirurški poseg, pojasnjuje sogovornik.

Nevarni psi so redki

Morski psi so v Jadranskem morju redki, človeku nevarne vrste pa so le občasne gostje našega morja. Še najpogostejši je sinji morski pes, ki lahko zraste do štirih metrov in je lahko nevaren. Navadno plava v manjših skupinah in se zadržuje blizu površja na odprtem morju, le redko pa se približa obali, razlaga Turk.

Komentarjev 2
  • Jaoming 18:28 21.junij 2012.

    Če vas piči morski zmaj-morski pajk(pauk) zavrite vodo in držite notri del telesa kamor vas je pičil čim dlje, ker bolečina strupa je neznosna (vem iz prve roke, mehurje že potrpiš). Če pa boste del telesa hladili je zelo velika ...prikaži več možnost da vam ga amputirajo. Bolečina traja tudi po več tednov. Kap sm mislu znoret. Ampak nič ni blo treba odrezat ker sem strup do neke mere nevtraliziral z vročino (nad 60 stopinj).

  • mr_izi 17:05 21.junij 2012.

    Ko stopite na morskega zmaja takoj potrebno izpirat bolečo nogo z čimbolj toplo vodo, se pravi pregrevat mesto, ker je strup te ribe Atermičen, se pravi na vročini ali čimvečji toploti se uniči. Prav tako je potrebno mesta pikov čebele, ...prikaži več ose, sršena in čmrlja(kateri izredno redko napade) pregrevat(pogrejemo žlico in približamo mestu pika , z vročo vodo ali z cigareto pregrevamo mesto, POZOR! ne dotikaj se kože -heheh) in bolečine bodo izginile!!