Magazin
126 ogledov

Perit bo Ahil, ne Brad Pitt

"Tisti, ki naš spektakel primerjajo s filmom, se največkrat sprašujejo, kdo bo i Žurnal24 main
Mit, ki ga je opeval že antični Homer, bo v Stožicah odplesalo več kot 50 plesalcev.

Spektakel. “Ogledal sem si vse filme o Troji, tudi spektakel iz leta 2004, in prebral vse knjige o Troji, saj je to zaradi dela, ki ga opravljam, potrebno,” pravi Perit Kuban Yançatoral, eden izmed več kot 50 plesalcev turške skupine Fire of Anatolia, ki bo 14. aprila v Športnem centru Stožice nastopila na plesnem spektaklu Troja. Yançatoral bo nastopil v vlogi neranljivega Ahila, do hoolywoodskega hita Troja iz leta 2004 pa je kritičen, saj meni, da je filmska zgodba preveč oddaljena od resnične. “Tisti, ki primerjajo naš spektakel s filmom, se največkrat sprašujejo, kdo bo igral Brada Pitta (nastopil je v vlogi Ahila, op. a.) in druge,” o najpogostejši primerjavi pove plesalec.

 

Navadna publika pomembnejša od slavne

 

Troja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Plesni šov si je do zdaj ogledalo okoli 500 tisoč ljudi po vsem svetu, nad njim sta bila navdušena tudi Joe Cocker in Shakira. “Seveda obstajajo slavni, ki so si ogledali spektakel, ampak najpomembnejše je, da navdušimo občinstvo, ljudi. To na nas naredi največji vtis,” še pravi Yançatoral, ki mu največ pomeni kompliment njegove mame. Plesalec s Fire of Anatolia sodeluje že deset let in je prepričan, da je pri uspehu najpomembnejša kakovost: “Pomembno je, da te ljudje vidijo in razumejo zgodbo.”

“Živim svoje sanje”

Da so trojanski mit, ki ga je opeval že antični Homer, postavili na oder, so izdelali več kot dva tisoč kostumov in kar osem metrov visokega trojanskega konja. Ker je predstava izjemno intenzivna, pa plesalci, da bi se izognili poškodbam, vadijo tudi po deset ur na dan. “Potujemo po vsem svetu, kar je seveda zabavno, večino časa pa se zabavamo tudi na odru,” o prijetni plati svojega dela pove 28-letni Yançatoral, ki je na odru nastopil že več kot 1.700-krat. “Živim svoje sanje,” doda. Idejni vodja turškega spektakla je sicer Mustafa Erdoğan. “Če s svojim plesom navdušiš njega, zagotovo navdušiš tudi publiko,” zahtevnost turškega koreografa opiše 
Yançatoral.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.