Magazin
89 ogledov

Pet stvari, na katerih se skriva umazanija

Žurnal24 main
Vsak dan drgnete kuhinjsko korito, oprezate za pajčevinami in brišete prah s fikusa? Na "neopazno" umazanijo pa najbrž pozabljate?

Ameriški "guru za boj proti mikrobom" Charles P. Gerba (sicer profesor mikrobiologije na univerzi v Tusconu) pravi, da je nastanek zdravstenih težav "najbolj verjeten v bolnišnici, takoj za tem pa doma". Tudi zaradi agresivnih čistil, ki jih uporabljamo in lahko povzročijo izpuščaje, glavobole, slabost in še marsikaj. Zato Gerba in drugi stokovnjaki dajejo prednost manj agresivnemu, "zelenemu čiščenju" z blagimi čistilnimi sredstvi. Opozarjajo pa tudi, naj nikar ne pozabimo očistiti stvari, ki jih imamo ves čas pred očmi, a redko opazimo, da se na njih skriva umazanija. Med njimi je tudi spodnja peterica.

Zaščitna prevleka za jogi oziroma ležišče. Ležišče je magnet za drobcene pršice, katerih iztrebki lahko povzročajo alergijo, na njem pa se nabira tudi druga umazanija. Zaščitna prevleka sicer vsaj malo opravlja nalogo, ki ji je namenjena, vseeno naj bi jo enkrat na mesec oprali pri najmanj 60 stopinjah Celzija. Takrat ležišče nekaj ur zračite – obrnite ga okoli ali postavite pokonci, nato pa ga spet zavarujte z dobro posušeno zaščitno prevleko.

Telefonske slušalke in daljinski upravljalniki. Gerba je na telefonskih slušalkah stacionarnih telefonov (in na mobilnikih) in na daljincih našel mariskaj našemu očesu nevidnega. V slušalko govorimo, daljince in slušalke ves čas prijemamo z ne vedno najbolj čistimi rokami ... Obrišite jih s krpico, ki ste jo malo navlažili, ali pa z vlažnimi palčkami za ušesa, hude umazanije pa se nežno lotite z otroškim čistilnim robčkom.

Koši za smeti. Čeprav so namenjeni smetem, ni treba, da so umazani. Najbolj kritični so tisti v kuhinji in kopalnici. Ker praznjenje koša nikakor ne pomeni čiščenje, jih redno zdrgnite z vročo vodo in blagim čistilom ter dobro posušite. Slamnatim in lesenim košem se vsaj v kuhinji raje izognite, saj jih je težje čistiti.

Pomivalni stroji. Njihova naloga je pomivanje posode. Krožniki in kozarci pridejo iz njih bleščeči, a če svoj pomivalni stroj pogledate od blizu, vas bo morda streslo. Umazanija (in včasih celo plesen) se nabira predvsem v kotih in razpokah. Preglejte tudi vrata pomivalnega stroja in se lotite dela – s krpico, s palčkami za ušesa, z blagim čistilnim sredstvom ... Ko končate, naj stroj enkrat "pere" prazen. Umazanija ima še raje hladilnik, a tega najbrž čistite vsaj približno redno, saj iz njega v nasprotnem primeru hitro zasmrdi.

 

Preberite še:

Plastične zavese v kopalnici. Ne samo, da je raziskava Centra za zdravje in okolje v Virginii pokazala, da se na plastičnih zavesah zadržujejo strupene kemikalije, ki škodijo pljučem, osrednjemu živčnemu sistemu, jetrom in ledvicam (zato naj bi nove zavese pred prvo uporabo en teden zračili na svežem zraku). Zavese so tudi popolno "zavetišče" za plesen, saj so veliko časa mokre. Po prhanju kad ali kabino za prhanje zato zagrnite, da se bodo lahko sušile, občasno pa jih operite in pred tem vso umazanijo in morebitno plesen zdrgnite z gobico in čistilnim sredstvom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.