Magazin
1900 ogledov

Pet znamenitosti Istanbula

Modra mošeja je edina istanbulska mošeja s šestimi minareti. (Foto: Shutterstock Žurnal24 main
Izbor petih nujnih ogledov v Istanbulu. Večino znamenitih stavb najdete v evropskem delu.

Edino mesto na svetu, ki leži na dveh celinah hkrati, ponuja na vsakem bregu Bosporske ožine številne znamenitosti, predvsem verske, saj premore kar 3.500 mošej. V starem evropskem delu se trguje in dela, medtem ko se v novem azijskem stanuje.

1. Bosporska ožina
Že ta ožina, dolga 30 kilometrov in na najožjem delu široka 660 metrov, je znamenitost sama po sebi, saj je naravna meja med Evropo in Azijo. Ožino prečkata dva mostova, dolga približno kilometer. Vredno se je udeležiti križarjenja po Bosporju, saj to ponuja drugačen pogled na mesto in dostop do večjih znamenitosti.

2. Modra mošeja
Modra mošeja, ki edina v Istanbulu premore kar šest minaretov (baje po komunikacijskem šumu), je dobila ime po več kot 20 tisoč ročno izdelanih modrih ploščicah v notranjosti. V spominu pa ostane tudi po dodelanih vitražnih oknih in verzih iz Korana.

3. Hagija Sofija
Nasproti mošeje stoji Hagija Sofija, četrta največja cerkev na svetu, danes preurejena v muzej. Cerkev božje modrosti obiskovalce navdušuje z zlatimi
bizantinskimi mozaiki in marmornatimi stebri.

4. Podzemna cisterna
Yerebatan Saray (potopljena palača) je ime veličastne podzemne vodne cisterne v bližini Hagije Sofije, ki so jo v 6. stoletju zgradili Bizantinci. Leži 150 metrov pod zemljo in lahko zadrži kar 80 
tisoč kubičnih metrov vode.

5. Palača Dolmabahče
Palača Dolmabahče je daleč najrazkošnejša palača sultanov, zgrajena v 19. stoletju. V njej visi najtežji kristalni lestenec, težak 4,5 tone, zaradi bogastva,
nakopičenega v njej, pa jo varuje vojska.

In še tržnica za barantače
Na pokriti tržnici Kapali čaršija, eni izmed največjih na svetu, ki se razprostira na kar 47 tisoč kvadratnih metrih površine, najdete vse možne izdelke – od zlatnine ter usnjenih, keramičnih in bakrenih izdelkov prek mnoštva orientalskih začimb do preprog, najrazličnejših spominkov in drugih majhnih ali velikih reči. Po Kapali čaršiji, ki premore kar štiri tisoč trgovinic, se lahko sprehajate ure in ure, ne da bi videli beli dan. Ker je tu azijski vpliv večji kot evropski, je dobrodošla umetnost barantanja, saj boste lahko prvotno ceno izdelka zbili za kar dve tretjini, če vam je ta veščina domača. Seveda vaja dela mojstra, zgovorni prodajalci pa so tudi veseli malo poživitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.