Magazin
66 ogledov

Petke niso za nosečnice

nosečnost, nosečnica, čeveljci Žurnal24 main
Strokovnjaki opozarjajo, da visoke pete niso za nosečnice. Te v imenu mode in trendovskega videza velikokrat po nepotrebnem tvegajo zdravje svojih nog in hrbtenice.

Neprimerna obutev
Nedavna britanska raziskava, ki je zajela tisoč anketiranih nosečnic, je pokazala, da velika večina teh redno nosi balerinke, natikače oziroma japonke, visoke pete in škornje. Strokovnjaki pa opozarjajo, da nobeni od teh čevljev niso primerni za nosečo žensko, saj dajejo le minimalno oporo stopalom, nogam in hrbtenici. Kar 37 odstotkov vprašanih se posledično spopada z oteklimi gležnji, 45 odstotkov pa z bolečinami v stopalih.

Povečana obremenitev
Med nosečnostjo se žensko telo sooča z velikimi spremembami hormonskega ravnovesja in telesne mase, posledično se mišice in vezi omehčajo, noge pa pogosteje in bolj zatekajo. Pogosto nošenje visokih pet zahteva spremembo naravne drže telesa, kot posledica tega se lahko nekoliko skrajšajo mišice, poveča pa se pritisk na hrbet in kolena. V času nosečnosti nošenje visokih pet tako še dodatno poveča pritisk na sklepe, kar pa lahko povzroči dolgoročno in nepopravljivo škodo na nogah in hrbtenici.

Čevlji naj zagotavljajo podporo
Strokovnjaki tako pozivajo nosečnice, naj raje obujejo čevlje, ki zagotavljajo večjo oporo stopalom, nogam in celotnemu telesu ter s tem zmanjšajo možnosti za kakršnekoli okvare. Če že morajo nositi visoke pete, naj jih le občasno in ne predolgo, nogam in stopalom pa po nošenju privoščijo počitek in razvajanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.