Magazin
45 ogledov

Piran je z ognjem varoval pomorce

Z najvišje točke v Piranu se s pogledom lahko kot mačke sprehodite po terasah.
1/37
Žurnal24 main
Sprehodite se ob slovenski obali in si poleg postanka v romantični Izoli, mondenem Portorožu in solinah oglejte še za mnoge najlepši kraj Piran.

Ste vedeli, da je občina Piran z 1,3 milijona prenočitvami daleč najmočnejša slovenska turistična destinacija? Umaknite se portoroški gneči in pristaniškemu Kopru ter se sprehodite po nadvse prikupnem mestecu.

Raziščite njegove vijugaste ulice, tlakovane s težkimi lapornimi kvadri, in se spoznajte z zakladnico stoletij. Opazujte prijetne hiše v pastelnih barvah. Skoraj vse imajo bogate kamnite portale, koničasta gotska ali zaobljena romanska okna, oboke, napise in grbe. V tem mestu so se stoletja pomešala, ne da bi bila drug drugemu v napoto. Poklepetajte tudi s prijazno ženico, ki vsak dan z nežnimi cvetovi okrasi oltar v piranski cerkvi.

Ženica s cvetjem bo prijazno poklepetala z vami. © Nina Kokalj

 
Piranski ogenj je varoval ladje
Na piranskem polotoku naj bi že v prazgodovinskem času ali v rimski dobi prebivali Iliri, s katerimi so se kasneje pomešali Kelti. Nastanek Pirana je zavit v skrivnost. Nekateri znanstveniki njegovo ime razlagajo po grški besedi pyr, ki pomeni ogenj. Po legendah naj bi namreč ta pred brodolomi varoval grško ladjevje. Velike krese so zažigali ravno tam, kjer danes stoji velik svetilnik. Druga skupina znanstvenikov pa se ogreva za tezo o mestu ali kraju na griču, ki se mu v keltskem jeziku pravi bior-dun. Tretja skupina pa spet zbira dokaze za domnevo, da naj bi nekoč obstajalo mesto, ki naj bi bilo starejše od prihoda Indoevropejcev v naše kraje.

Pogled na slikovita piranska pročelja z morja. © Nina Kokalj

 
Kakorkoli, Pirančani v 9. stoletju so bili živahni, podjetni in marljivi ljudje, izvrstni ribiči in graditelji ladij. Spretno so izrabljali bogastvo, ki jim ga je podarila narava, in pridobivali sol, to nadvse pomembno surovino, pa tudi vino, olje in druge dobrine, potrebne za življenje in trgovanje.

Kolaž razgibane arhitekture
Piran so zaznamovale številne menjave oblastnikov, doživljal je tako vzpone kot padce, a njegova podoba se vse do danes v jedru ni spremenila. Mesto je v celoti spomeniško zaščiteno in predstavlja čudovit spomenik bogate, privlačne in razgibane arhitekture minulih stoletij.

Nikakor ne smete izpustiti sprehoda po zelo znanem in opevanem Tartinijevem trgu. Največji trg Pirana je dobil ime po italijanskem skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju. Njemu v čast središče trga zaseda tudi spomenik s kipom, delo kiparja Dal Zotta. Sam trg je nastal leta 1894, ko so zaradi higienskih razlogov zasuli mandrač.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.