Magazin
18 ogledov

Pištola uperjena v Busha in papeža

1/9
Brazilski umetnik Gil Vincente se je znašel v središču kritik, potem ko je v soboto odprl razstavo na bienalu v Sao Paulu v Braziliji.
Več fotografij si lahko pogledate v GALERIJI!

Na slikah je namreč upodobil kraljico Elizabeto II., nekdanjega ameriškega predsednika Georgea W. Busha, papeža Benedicta XVI. ter iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, v katere ima morilec uperjeno pištolo oziroma jim drži na vratu nož. Naslikani morilec ni izmišljena oseba, ampak je umetnikov avtoportret.

"Trdijo, da slike opravičujejo zločin," kritikom po poročanju tiskovne agencije AFP odgovarja Vincente. "Ali kraja javnega denarja ni zločin? Ali poročila na televiziji ne opravičujejo zločina? Le moje delo je opravičevanje zločina."

Vprašanje, ali bodo slike umaknili ali obdržali na razstavi, je po prepričanju avtorja vprašanje umetniške svobode. "Želijo jih odstraniti. Ni govora. Zakaj bi jih odstranili? Ljudje morajo to videti," je dejal.

Po mnenju nekaterih kritikov je umetnik prečkal mejo dobrega okusa. "Četudi umetniško delo izraža kreativnost njegovega ustvarjalca, mora imeti omejitve do javnosti," utemeljujejo in zahtevajo, da se slike umaknejo.

Organizatorji bienala so na strani umetnika in slik ne nameravajo umakniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.