Magazin
3 ogledov

Plavajoča vila po švedsko

Življenje in stanovanje na vodi? Nič posebnega?
1/9
Žurnal24 main
Ob švedski obali se že nekaj let ziblje plavajoča vila, ki niti slučajno ni le še en pokvarjen čoln, ki je končal kot bivališče.

Vila Nackros je posebna – neobičajen, luksuzen, moderen in udoben stanovanjski objekt, ki ima za piko na i ves čas pogled na vodno gladino. 165 ton težko plavajočo vilo je projektiral švedski arhitekt Staffan Strindberg, zasidrana pa je v mestu Kalmar ob Baltskem morju. Strindberg je razložil, da je z načrtovanjem hiše, ki pluje, želel organizirati nov način življenja in močno povezati življenjski prostor z naravo, vodo. V mislih je imel tudi jutranje kopanje v (pre)mrzlem morju in uživanje v sončnih vzhodih in zahodih. Osnovne ideje pri projektiranju so bile trajnost, enostavno in poceni vzdrževanje, ekološka ozaveščenost, energetska varčnost ter identiteta.

 

Preberite še:

Zlita z vodo!
Vila meri dvanajst krat dvanajst metrov, ima 178 kvadratnih metrov bivalne površine in 125 kvadratnih metrov teras, šest sob in kuhinjo. Velikanska okna pomenijo veliko svetlobe in s tem "omogočajo transparentnost, ki je nujna za zlitje z vodo", je razmišljal Strindberg, ki je hišo načrtoval tako, da se lahko bori z valovi in ledom ter "brez skrbi zapluje v katerokoli pristanišče". Izolirani betonski temelji, ki se uspešno upirajo vlagi, poseben klimatski sistem in energetsko varčna konstrukcija je le nekaj tehnoloških poudarkov vile Nackros. In notranjost? Prepoznavno skandinavska in minimalistična. Oglejte si Nackros v fotogaleriji!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.