Magazin
5 ogledov

Plenice so hude onesnaževalke okolja

Žurnal24 main
Ste kdaj razmišljali, koliko plenic porabite za svojega otroka v tednu oziroma v mesecu dni? Kakšen strošek je to in koliko s tem onesnažujete okolje? Pokukajte med številke.

V raziskavi, ki so jo naredili na podlagi uporabe plenic za enkratno uporabo, so se dokopali do naslednjih podatkov.
V enem tednu porabite povprečno 35 plenic. Toliko suhih plenic skupaj tehta 1,13 kilograma, mokrih pa 5,3 kilograma. In še tedenski strošek? Ta znaša 7,75 evra.
Kaj pa v mesecu dni ali 30-ih dneh? Povprečno boste porabili 150 plenic, kar pri suhih tehta 4,8 kilograma, pri mokrih pa 22,7 kilograma. Strošek? 33,19 evra


Če do 2,5 leta starosti otroku petkrat na dan zamenjate plenico, to pomeni:

  • da boste skupaj porabili okoli 4.500 plenic
  • da vas bo to stalo okoli tisoč evrov (cena je odvisna od znamke plenic in velikosti pakiranja; omenjena raziskava je bila narejena na podlagi uporabe peketa plenic Pampers Active Baby, ki vsebuje 70 kosov plenic)
  • da boste v smetnjak odvrgli okoli 910 kg uporabljenih plenic (3 mesece star dojenček cca. 5,3 kg/teden; 2 leti star otrok cca. 9 kg/teden. To pomeni povprečno 7 kg odvrženih plenic na teden.)

Ob upoštevanem dejstvu, da se v Sloveniji povprečno rodi 19 tisoč otrok letno, to pomeni, da bo v naslednjih dveh letih in pol na smetišču končalo več kot 85 milijonov plenic, kar pomeni več kot 17 tisoč ton. Morda še en razlog več, da razmislite o nakupu plenic za večkratno uporabo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.