Magazin
13 ogledov

Ples da človeku svobodo

Pablo Rodriguez in Noelia Hurtado Žurnal24 main
Tudi Slovenija praznuje svetovni dan plesa, saj po besedah navdušencev prav skozi ples človek občuti svobodo.

Od leta 1982 ves svet praznuje Svetovni dan plesa. Mednarodni gledališki inštitut se je pod okriljem Unesca odločil, da bodo ta dan posvetili spominu na velikega reformatorja plesa Jeana-Georgesa Noverra.

Koreografinja, plesalka in učiteljica plesa Gladys Faith Agulhas je ob tem v poslanici zapisala, da je ples tista prvina, v kateri človek občuti skrajno svobodo. Iztok Kovač iz zavoda En-knap pa je ob prazniku plesa zapisal, da bi v Sloveniji potrebovali institucijo, ki bi sodobnim plesalcem zagotavljala delovna mesta. Poudaril je: "Dolgoletna mednarodna sodelovanja ustvarjalcev na področju sodobnega plesa, nagrade in promoviranje Slovenije v svetu že naravnost kličejo po sistematični ureditvi področja sodobnega plesa, ki nujno potrebuje svojo osrednjo javno institucijo."

Ljubljana je letos dobila tudi prve Baletne dneve. © iStockphoto

 
Ob svetovnem dnevu plesa in 90-letnici ustanovitve prvega slovenskega baletnega ansambla so med 8. in 26. aprilom v Ljubljani potekali prvi Baletni dnevi. Minili so v znamenju nemškega koreografa Uweja Scholza (1958–2004), sklenili pa so se v soboto z gala koncertom, na katerem so nastopili znani slovenski in tuji mednarodno priznani baletni plesalci.

Izola: Slovenian Open 2008
Plesno dogajanje se v tem tednu seli v Izolo, kjer bo od petka, 2. maja, do nedelje, 4. maja, potekalo 14. plesno prvenstvo Slovenian Open 2008. Slovenskemu občinstvu se bo predstavilo več kot 300 plesnih parov iz 26 držav, med njimi 20 profesionalcev. Vsak večer ob 20. uri se po besedah organizatorjev obeta plesna predstava, ki bo neke vrste povzetek celodnevnega dogajanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.