Magazin
10 ogledov

Plesali bodo tango

Za tango sta značilni medsebojna komunikacija in improvizacija. Vsak gib v plesu Žurnal24 main
V Cankarjevem domu in Tango baru se bo v četrtek začel 5. ljubljanski tango festival, na katerem bodo sodelovali ljubitelji tanga iz več kot 25 držav.

Na štiridnevnem mednarodnem festivalu bodo sodelovali tudi svetovno znani argentinski učitelji, ki bodo pripravili 30 delavnic za plesalce vseh stopenj znanja tanga, so sporočili iz Cankarjevega doma. V okviru festivala se bodo ljubitelji tanga ob popoldnevih zbirali na družabnem klepetu na tako imenovani recepciji oziroma v tango cafeju, kjer se bodo lahko prijavili na lekcije tanga, je povedala Janja Frank iz šole argentinskega tanga 100%TANGO.

 

Natančen izvor tanga

ni raziskan, ker se je razvil spontano, bil preplet različnih vzorov in šol. Že ime je nejasno, prvič se je pojavilo okoli leta 1808 v Montevideu. Pomen besede so si razlagali različno, označeval naj bi boben, hrupni ples črncev ali zabavo, kmalu tudi ples v paru. Po nekaterih teorijah naj bi bilo ime izposojeno iz afro-kubanske besede 'tangana'.

Ples brez pravil
Tango je izvorno družabni ples brez pravil oziroma dogovorjenih korakov. Ples, ki se pleše v paru, ima tri glasbene podizraze: tango, valček in milongo. Univerzalnost glasbe in plesa, predvsem pa njegova družabna plat so tango ponesli po vsem svetu. V Sloveniji družabno tradicijo argentinskega tanga gojijo in ohranjajo "tangeri", ki se družijo na plesnih večerih – milongah.

Glavno dogajanje festivala se bo odvijalo zvečer v obliki znamenitih milong oziroma družabnih plesov, ki se jim bodo pridružili tudi zvezdniki iz Buenos Airesa: Sebastian Arce in Mariana Montes , Mariano Chicho Frumboli in Juana Sepulveda ter Adrian Veredice in Alejandra Hobert .

Tango je priljubljen tudi med Slovenci
Najopaznejša plesalca in koreografa ter uveljavljena učitelja tanga v Sloveniji sta svetovna prvaka Blaž Bertoncelj in Andreja Podlogar (BA Tango). Kot koreografa in plesalca sta sodelovala pri različnih projektih v Sloveniji in izven nje. Skupaj z drugimi umetniki sta postavila na odrske deske tudi predstave: Tango Loco, Tango Prohibido, Tango e-mocion in Harmonia. Pomagata pri promociji tanga izven središč, na prireditvah, kakršna je bila leta 2007 Tango Medango v Medani. Posebej se je s tangom in njegovo nadgradnjo izkazal mariborski balet, s predstavo Edwarda Cluga Tango.

V videu si poglejte nastop Corine de la Rosa in Julija Balmaceda , plesalcev, učiteljev in koreografov iz Argentine.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.