Magazin
177 ogledov

Po osmih letih gejzir spet izbruhnil

Steamboat Yellowstone Shutterstock
Največji gejzir na svetu Steamboat v ameriškem narodnem parku Yellowstone je na veliko navdušenje naključnih obiskovalcev po osmih letih minuli teden spet oživel. Nepredvidljivi gejzir je pod visokim pritiskom bruhal vročo vodo kar od 60 do 90 metrov visoko.

Redka predstava z izbruhi pare, segrete na okrog 70 stopinj Celzija, je trajala deset minut in razveselila ljubitelje gejzirjev, ki so na izbruh čakali več let, je povedal predstavnik narodnega parka Dan Hottle.

Na izbruh čakajo tudi več dni

“Precej ljudi čaka uro za uro, dan za dnem, da kaj izbruhne,” je še pojasnil Hottle. Obiskovalci Yellowstona bi tako lahko potencialno doživljenjsko čakali na izbruh gejzirja Steamboat, ki je v preteklosti potreboval že 50 let, da se je vnovič prebudil. Nazadnje se je maja leta 2005.

Park s polovico vseh svetovnih geotermalnih pojavov

Yellowstone, ki se razteza med ameriškimi zveznimi državami Idaho, Montana in Wyoming, je najstarejši in največji nacionalni park na svetu, ki privabi več kot tri milijone obiskovalcev na leto. V parku je pol vseh svetovnih geotermalnih pojavov v obliki več kot 300 gejzirjev in številnih termalnih potočkov, brbotajočih blatnih luž ter drugih parnih tvorb.

Kot podzemni lonci na pritisk

Old Faithful, najbolj znan gejzir v parku, je ime dobil ravno zato, ker zanesljivo bruha vročo vodo in paro vsakih 90 minut. Večje erupcije yellowstonskih gejzirjev lahko primerjamo z lonci na pritisk. Ko mrzla voda staljenega snega in dežja pride v stik s podzemnimi kamninami, utekočinjenimi zaradi vročine, se v podzemni shrambi ustvari para. Tej postopoma naraščata temperatura in pritisk, dokler skozi posebne rove ne izbruhne na površje, s sabo pa nese podzemno vodo, ki jo sreča na poti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.