Magazin
23 ogledov

Po več kot 3 tisoč letih so jo odkrili

Prizor iz grobnice. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Egiptu so našli bogato grobnico kraljevega pisarja, ki bo pomagala odgovoriti na marsikatero vprašanje.

Grobnica v kraju Tell el Maskhuta, 120 kilometrov vzhodno od Kaira, pripada Ken-Amunu, ki je v času 19. dinastije (1415–1201 pr. Kr.) bdel nad faraonovimi pisarji. Gre za osmerokotno grobnico, zgrajeno iz opeke. Notranjost je okrašena z reliefi pogrebnih prizorov, med drugim je upodobljeno tudi 12. poglavje iz Knjige mrtvih, s pomočjo katere so sodobniki svetovali umrlim prehod v onostranstvo.

Na zidovih grobnice je tudi napis, ki priča, da je bilo Ken-Amunovi ženi ime Isis in je bila glasbenica v templju boga Atuma. Najden je bil tudi velik apnenčast steber, na katerem je upodobljen Set, bog teme in kaosa.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Eden najbolj znanih egiptologov na svetu Zahi Hawass je pojasnil, da bo najdba v veliko pomoč pri razumevanju odnosov med Egiptom in njegovimi sosedi. Tell el Maskhuta je bila namreč vojaška postojanka na vzhodni meji, od koder je egiptovska vojska napadala ozemlja onkraj meje.

Območje, kjer so našli grobnico, je bilo sicer tudi v kasnejših obdobjih pokopališče, tako da so med izkopavanjem našli tudi 35 rimskih grobov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.