Magazin
42 ogledov

Poceni varčevalni ukrepi

S prho porabite manj vode kot s kopanjem v kadi, a le, če imate prho z nizkim pr Žurnal24 main
Varčevanje z vodo varuje okolje in zmanjšuje stroške. Pred vami je nekaj preprostih, ki ponujajo spremembe na bolje.

Uspe vam lahko že z enostavnimi vaskodnevnimi ukrepi. Tokrat varčujemo v kopalnici.

Prha. Namesto pogostega kopanja v kadi, raje izberite prhanje. Med kratko prho se porabi približno 30 litrov vode, kar je tri petine manj, kot pri kopanju v kadi - tam je povprečna poraba vode okoli 80 litrov.

Pretok vode. Ventile na armaturi opremite z omejevalniki pretoka. To je še posebej priporočljivo pri prhah na pritisk, saj so te največji porabniki vode. Regularni ventil v cevi za pretok vode poskbi, da je pretok vode konstanten - od 6 do 8 litrov na minuto.

Varčno.
Pretok vode pri prhi lahko zmanjšate tudi z nakupom glave za prho z nizkim pretokom, ki prepušča dvakrat manj vode, kot navadna glava za prho.

Izplakovalni kotliček. Ste vedeli, da se skoraj 30 odstotkov vse vode v gospodinjstu porabi za izplakovanje stranišča? V izplakovalni kotliček namestite posebno PVC vrečko za izpodrivanje vode. Tako boste pri vsakem izplakovanju namesto 9 litrov porabili 3 litre vode manj. Izpodrivanje vode v kotličku lahko izpustite, če pri prenovi kopalnice izberete kotliček z dvostopenjskim izplakovanjem.

Zapirajte vodo.
Najenostavnejša in najcenejša metoda varčevanja z vodo je, da med umivanjem zob pridno zapirate vodo.

Ekonomično. Grelnik vode nastavite na nižjo temperaturo ali tako imenovano ekonomično stopnjo. Tako voda ne bo vrela, pri prhanju in umivanju pa vam je ne bo potrebno mešati s hladno.

Zbiralnik. Nekoliko dražja možnost varčevanja z vodo je vgradnja zbiralnika odpadne vode, ki se porabi za izplakovanje. V 100 literskih zbiralnikih se z odpadne vode odstrani pena, voda se prefiltira in nato odteče v kotliček za izplakovanje. Zbiralniki odpadne vode naj bi porabo vode zmanjšali za okoli 30 odstotkov, dražja začetna invensticija pa naj bi se povrnila v nekaj letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.