Magazin
57 ogledov

Počitnice s kosmatincem

Pes Shutterstock
Pes na počitnicah. V avtomobilu je lahko slabo tudi štirinožnemu prijatelju, ob potovanju z letalom pa poskrbite za pomirjevala.

Psi praviloma vožnjo z avtomobilom dobro prenašajo, v primeru, da je psu med vožnjo slabo, če bruha ali pa se le preveč slini, ga nekaj ur pred potjo ne hranite, vedno pa naj ima na dosegu svežo vodo. "Kadar je slabost huda, lahko pes dve do tri ure pred potjo zaužije tablete proti slabosti, ki jih dobite na veterinarski kliniki, hrano pa mu ponudite šele takrat, ko prispete na cilj," svetuje veterinarka Petra Fink.

S psom na letalo

Pred poletom se pri letalski družbi pozanimajte o pravilih glede prevoza. Psi potujejo v pasjih zabojih v prtljažnem prostoru, manjši lahko v primerni košari potujejo z vami pod sedežem. Za enosmerno vozovnico po Evropi boste za pasjega prijatelja pri Adrii odšteli od 50 do 200 evrov.

Pomirite ga

Psa lahko pomirite s pomirjevali na rastlinski bazi in brez stranskih učinkov. Pomirjevala psu začnite dajati že nekaj dni pred poletom, močnejšim pomirjevalom pa se izogibajte, saj pes v letalu ni pod stalnim nadzorom.

Kampi in plaže, prijazni psom

V skoraj vseh kampih ob Jadranskem morju so psi dobrodošli, prav tako ima vedno več kampov urejene in označene pasje plaže ali pa divje plaže, kjer je namakanje kosmatincev dovoljeno. V takšnih kampih obstajajo tudi ločeni tuši za pse, vrečke za iztrebke, ponekod so po kampu urejene tudi označbe za pse in prostori, kjer se lahko psi prosto gibljejo. Psa imejte v kampu vedno na vrvici, nujen je tudi identifikacijski obesek. Upoštevajte tudi pravila nočnega miru od 22. do 7. ure. Na spletni strani Jadranka camping pišejo, da vas lahko v primeru kršenja pravil oglobijo v znesku 30 evrov, v primeru hujših prekrškov pa sledi izgon iz kampa.

Pasja plaža tudi pri nas

V Izoli ob obalnem pasu pri nekdanjem Delamarisu je zaživela prva psom prijazna plaža pri nas. Kosmatinci se lahko prosto kopajo, v prihodnjih dneh pa naj bi poskrbeli tudi za ustrezno označbo s tablami. Za ureditev s posodicami za vodo in za ustrezno senco zaenkrat še ne bo poskrbljeno, a na občini obljubljajo, da bo to eden izmed naslednjih korakov ureditve območja.

Izpiranje obvezno

Če se pes rad kopa v morju, ga po prihodu iz vode splaknite s sladko vodo, saj morska sol lahko razdraži pasjo kožo in občutljive blazinice. "V primeru, da pes rad pije morsko vodo, poskrbite za primerno hidracijo, saj slana voda psa zelo dehidrira. Prav tako je nevarno, če morsko vodo po nesreči vdihne v pljuča, zato ob pospešenem in nepravilnem dihanju poiščite veterinarsko pomoč," svetuje Finkova.

Čez dan ga ne hranite

V vročih dneh psu hrano ponudite zjutraj in/ali zvečer, sveža voda pa naj bo na voljo ves dan. "Tudi psom, ki se hranijo le enkrat na dan, je hrano smiselno ponuditi v dveh manjših obrokih, nič pa ni narobe, če jedo manj in če kakšen obrok izpustijo," razlaga veterinarka Tina Roškar.

Cepljenja in srčna glista

V območju Evropske unije je cepljenje proti steklini obvezno, ostala cepljenja so priporočljiva. Če boste počitnikovali na Mediteranu ali v Istri, psa zaščitite pred srčno glisto. "To prenašajo komarji in peščene muhe, zanjo pa žal cepivo ne obstaja," razlaga Roškarjeva in poudarja, da je potrebno poskrbeti za preventivo. "Uporabite lahko kožne nanose proti klopom in bolham, ki hkrati delujejo kot repelent na komarje in peščene muhe. Deset do 14 dni po vrnitvi domov pa psu dajte tableto ali raztopino, ki deluje proti vmesni obliki srčne gliste, ki se nahaja v krvi," strne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.