Magazin
262 ogledov

Pod hipnozo porod manj boleč

Če je bodoča mamica med nosečnostjo nemirna in napeta, jo bo toliko bolj strah p Žurnal24 main
Da bi bil porod krajši in manj boleč, se lahko nosečnice odločijo za hipnozo. Čustveno napeta nosečnica gre tako mirnejša v porodnišnico.

Hipnoza in avtohipnoza sta zelo dobri protibolečinski metodi pri porodu in nimata stranskih učinkov ali zapletov. Metodi sta učinkoviti pri skoraj 85 odstotkih porodnic, primerni pa za porodnice, pri katerih se vnaprej ne pričakuje porodnih zapletov in ki si želijo manj boleč ter krajši porod.

Če v povprečju porod, kjer ni nobenih zapletov, traja okoli štiri ure in pol, hipnoza skrajša porod pri prvorodkah za dve uri, za uro ali uro in pol pa pri mnogorodkah.

"Metodi nista primerni za tiste nosečnice, kjer se vnaprej predvideva, da ne bi bil mogoč vaginalni porod, pri medicinskih stanjih, ki ne dovoljujejo uporabe hipnoze, in pri nekaterih duševnih boleznih. Kjer je predviden porod s carskim rezom, metodi nimata pomena," pojasni ginekolog in porodničar Sergej Pušnar.

Hipnoza je varna in uspešna metoda, saj jo izvajajo medicinsko izobraženi hipnoterapevti, pri avtohipnozi pa se nosečnice hipnotizirajo same, za to pa potrebujejo predhodno šolanje.

Priprave in sam postopek poroda

Priprave na porod se začnejo že med nosečnostjo, od približno 32. tedna naprej. Na srečanjih, kamor pridejo nosečnice običajno enkrat na teden, se vadi, spravlja nosečnico v trans in to poglablja.

Kje se lahko rodi s pomočjo hipnoze?
Tečaje priprave nosečnic za porod ima dr. Sergej Pušnar v Novi Gorici in Ajdovščini, v Slovenj Gradcu pa pripravo izvaja dr. Ana Ranc. V Ljubljani trenutno takšnega poroda (še) ne opravljajo.

Nosečnice, ki se odločijo za hipnozo ali avtohipnozo, vse doma poslušajo hipnovaje na avdioposnetkih. Razlika pri porodu je le ta, da je pri hipnozi navzoč hipnoterapevt, pri avtohipnozi pa si nosečnice pomagajo same.

Zakaj izbrati hipnozo ali avtohipnozo?
Prednosti poroda s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze je več, najpogostejši pa sta, kot rečeno, manj bolečin in krajši porod.

Hipnoza po besedah Pušnarja skrajša predvsem prvo fazo poroda, to je takrat, ko se nosečnica odpira. Obenem je pri porodu zaradi hipnoze manj strahu, manjša je izguba krvi, manj pa je tudi operativnih posegov (na primer vakuumska ekstrakcija otroka). Po tovrstnem porodu je pri mamicah opaziti manj depresije in otožnosti, lažje dojijo in tvorijo mleko, pred samim porodom pa so bolj pomirjene in samozavestne.

Ženska, ki je v nosečnosti čustveno napeta, ima pri porodu težave zaradi strahu. Veliko pomembneje je, da se ta strah zmanjša, da gre na porod mirna, saj so potem porodi kratki. Če je napeta, jo hipnoza sprosti, da je mirna in začne porod pravilno ob pravem času, popadki pa potekajo normalno.
dr. Marjan Pajntar

Hipnoza za otroka neškodljiva
Raziskave so pokazale, da je ocena stanja otroka po porodu (Apgar) po prvi minuti malenkost boljša pri porodih s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze v primerjavi s povsem naravnim porodom ali porodom v epiduralni analgeziji ter enak po petih minutah. Razlike statistično niso pomembne, je pa to posreden dokaz, da hipnoza ali avtohipnoza otroku nikakor ne škodita, kvečjemu obratno.

Porodi s hipnozo nekoč pogostejši
Po slovenskih porodnišnicah se po navedbah Marjana Pajntarja, profesorja ginekologije in porodništva, hipnoterapevta, predsednika društva za medicinsko hipnozo in psihologa, ne beleži, koliko tovrstnih porodov se izvrši na leto.

Pred več leti so bili tovrstni porodi v Sloveniji zelo pogosti, zdaj pa se spet uvajajo, še doda Pajntar. "V kranjski porodnišnici je v sedemdesetih letih na leto pod hipnozo rodilo med 500 in 600 žensk. Zdaj se metoda počasi vrača, zdravnike pa spet vzgajam, da obvladajo hipnozo," je pojasnil Pajntar, ki zdaj ne izvaja tečajev za nosečnice, temveč dela s posameznimi nosečnicami, ki pridejo na priprave na porod. Pri samem porodu ni navzoč.

In kakšna je cena?
Storitve so samoplačniške, končna cena je odvisna od obsega storitev, pravi Pušnar. Cena za eno srečanje, ki traja približno uro in pol, je 54 evrov. Pri Rančevi, ki je s terapijami začela šele pred kratkim, pa smo izvedeli, da porod s pomočjo hipnoze za zdaj še ni plačljiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.