Magazin
36 ogledov

Podelili Borštnikove nagrade

Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival. Žurnal24 main
S podelitvijo prestižnih nagrad se je končalo že 42. Borštnikovo srečanje. Slavila sta predvsem igralka Silva Čušin, ki je prejela Borštnikov prstan za življenjski opus, in predstava Ojdip v Korintu kot najboljša uprizoritev.

V SNG Maribor se je s sklepno slovesnostjo končalo 42. Borštnikovo srečanje, ki je po izboru selektorja Mateja Bogataja ponudilo enajst tekmovalnih in šest spremljevalnih predstav. Strokovna žirija v sestavi Vesna Jurca Tadel (predsednica), Majda Križaj, Aleksander Milosavljević, Rok Vevar in Iva Zupančič je z nagradami podprla ustvarjalce in dosežke, zaradi katerih gledališče ostaja prostor za drzno, inovativno in provokativno spraševanje o trenutnem položaju človeka v svetu.

Prstan za življenjski opus Silvi Čušin
Prestižni Borštnikov prstan za življenjsko delo je dobila igralka ljubljanske Drame Silva Čušin. V utemeljitvi najvišje slovenske nagrade za igralstvo je med drugim zapisano, da je za njeno igro značilna disciplinirana, vselej kultivirana raba zunanjih izrazil ob sočasnem izjemno intenzivnem notranjem naponu. Karakterna igralka je na gledališkem odru, v filmu in na televiziji oblikovala skupaj več kot šestdeset vlog, uveljavila pa se je v močnem ansamblu osrednjega nacionalnega dramskega gledališča z vlogo Marije Stuart v soimenski Schillerjevi drami.


Silva Čušin © Slovenski gledališki festival

 
Preostale nagrade 42. Borštnika
Veliko nagrado 42. Borštnikovega srečanja za najboljšo uprizoritev je prejel Ojdip v Korintu v režiji Ivice Buljana in izvedbi SNG Drama Ljubljana. Odločitev je žirija sprejela soglasno in v utemeljitvi poudarila, da se s fascinantnim ritualnim uvodom na odru vzpostavi nov, celovit in koherenten svet, ki gledalca z ekstremnimi poudarki nenehno opominja na odrsko iluzijo in drži distanco, s tem pa doseže nadvse intrigantno sobivanje izrazite sodobnosti in univerzalnosti. Buljanu je predstava prinesla tudi Borštnikovo nagrado za režijo, za vlogi v tej predstavi pa sta bila nagrajena še Marko Mandić in "mladi igralec" Aljaž Jovanović . Drugih pet enakovrednih igralskih nagrad so prejeli Uroš Smolej iz Mestnega gledališča ljubljanskega, igralci ljubljanske Drame – Igor Samobor , Saša Pavček in Polona Juh – ter Jette Ostan Vejrup za vlogo v predstavi MGL.

Enakovredni nagradi za druge dosežke so prejeli ustvarjalci predstave Show Your face v izvedbi Betontanc & Umka.LV, in sicer za kolektivni ustvarjalni dosežek ter Petra Veber za scenografijo v Romantičnih dušah, predstavi SNG Drama Ljubljana. Nagrada za estetski preboj je pripadla MGL za mjuzikal Kabaret v režiji Stanislava Moše . Aleš Berger pa je prejemnik nagrade Dominik Smole za prevod Molierovega Tartuffa, uprizorjenega v SNG Drama Ljubljana.

Še nagrada za izvirni esej
Žirija 42. Borštnikovega srečanja za nagrado za izvirni esej na temo Dramatika Gregorja Strniše je podelila tri enakovredne nagrade. Prejeli so jih eseji Vesolje v Ljubljani avtorice Darje Dominkuš , Jabolko si vrgel stran, nocoj boš žrl ananas z lupino in bodicami ali O ljubezni v dramskem opusu Gregorja Strniše avtorice Katje Mihurko Poniž in esej Zoper meje jezika: o izrekanju neizrekljivega v gledališču, skozi katerega pelje vesolje avtorice Marine Gumzi .

Letošnje Borštnikovo srečanje je ponudilo tudi strokovni simpozij Gledališče in politike predstavljanja v organizaciji oddelka za dramaturgijo ljubljanske AGRFT, Dan AGRFT, mednarodno delavnico Second Life in 14 predstav v sklopu dodatnega programa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.