Magazin
30 ogledov

Podporo rabijo tudi bodoči očetje

nosečnost, nosečnica, oče, očetje, podpora Shutterstock
Nosečnost v razmerje prinese veliko dinamike, ki pa jo občutijo tudi bodoči očetje. Tako kot čustveno podporo potrebujejo nosečnice, jo potrebujejo tudi njihovi partnerji.

Bodoči očka je vedno bolj vpleten v nosečnost svoje partnerice, ji pomaga na vse možne načine in ji poskuša nosečnost narediti kar najbolj znosno. Nosečnica namreč potrebuje ogromno čustvene podpore partnerja in drugih članov družine. A pogosto se pripeti, da čustveno podporo potrebujejo tudi bodoči očetje.

Moški se pogosto počutijo zapostavljene, saj je vsa pozornost usmerjena na njihove boljše polovice. Ker ne doživljajo enakih izkušenj in občutkov kot nosečnice, jim je včasih težko razumeti, kaj vse se dogaja. Nosečnice bi morale na več načinov bodočega očka vključiti v vsakdanje navade, poleg tega pa tudi njemu nuditi čustveno oporo.

S čim mu partnerica lahko ponudi pomoč:

  • Spodbuja bodočega očeta, da je zraven pri večini ultrazvokov. Zanj bo dobro, da bo "v živo" videl razvijajočega se otroka, poslušal nasvete ginekologa in doživel tovrstno izkušnjo med nosečnostjo.
  • Debata, kako se očka počuti, ni nikoli odveč. Partnerica naj ga spodbuja k pogovoru in vprašanjem, ki ga zanimajo. Verjetno so tudi njega spremembe prevzele, vendar ni ravno prepričan, kako naj se z njimi spoprime. Naj izlije svojo dušo.
  • Partnerja naj se pogovarjata o porodu in očetovo vlogo pri njem. V šoli za starše bosta oba dobila vse potrebne informacije, z obiski pri ginekologu pa se bo privadil na razmere. Porodna izkušnja bo zanj tako udobnejša.
  • Izkazuje naj mu ljubezen in skrb. Nosečnice so večinoma utrujene, zaspane in brezvoljne, kar pa utegne partnerja še bolj vznemiriti. Partnerica naj naroči hrano iz njegove najljubše restavracije, mu kupi poseben spominek, ki ga bo vedno spominjal na nosečniško obdobje, ter mu pokaže hvaležnost in ljubezen.
  • Naj bo tudi on v središču pozornosti. Oče igra pomembno vlogo v otrokovem življenju, ki pa je pomembna tudi za bodočo mamico. Vpraša naj ga po počutju, kako je preživel dan v službi, ga pohvali in mu da vedeti, da ceni vse, kar je naredil za njo in družino.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.