Magazin
45 ogledov

Podprite svojega maturanta

(Foto: Andraž Sodja) Žurnal24 main
Obdobje ob zaključevanju letnika je za vsakega šolarja stresno. Še dodaten stres pa doživljajo maturantje, ki si morajo zagotoviti mesto na fakulteti.

Matura je stresna že zaradi dolgotrajnega postopka, saj se opravlja več tednov, čakanje rezultatov pa ni nič kaj mirnejše. Že sama misel na to, da ima šolar samo eno (oziroma dve) možnost pokazati, kaj se je naučil v vseh štirih letih, predstavlja veliko breme.

Neprespane noči, pogrizene nohte, razdražljivost in količino stresa lahko kot starš bistveno zmanjšate, če boste svojega otroka podpirali in spodbujali. Šolarju zagotovite mirne mesece pred zaključkom, ne obremenjujte ga z gospodinjskimi opravki, ne silite ga v družinske obveznosti, če te niso nujne. Tisti prosti čas, ki ga ima, naj raje izkoristi za stvari, ki jih ima rad. S tem, ko boste tudi vi maturo postavili na pomembno mesto v vašem družinskem okolju, bo otrok videl, za kako resno stvar gre.

A previdno

Če bo otrok videl, kako zelo vas skrbi za njegov učni uspeh, bo to le še povečalo pritisk. Zato mu morate jasno povedati, da se svet ne bo podrl, če bo dosegel kakšno točko manj.

 

Ne obremenjujte ga z gospodinjskimi opravki, ne silite ga v družinske obveznosti.

Če je vaš otrok do zdaj sam načrtoval urnik učenja in bil pri tem uspešen, naj bo samostojen tudi pri učenju za maturo. Pretiran nadzor bo v šolarju vzbudil negotovost, ki je največkrat kriva za slabe rezultate. Poleg tega je večina maturantov že polnoletnih zato je zadnji čas, da vi in otrok sprejmete dejstvo, da je čas za samostojne odločitve. Vedeti mora, da se ne uči le za maturo ali izpite in da ne gre na fakulteto zaradi vaše želje.

Ko oziroma če otrok vseeno pokaže potrebo po pomoči, investirajte v inštrukcije, ali če imate dovolj znanja, otroku pomagajte sami. Spodbujajte ga, naj se uči s sošolci; skupinsko učenje je veliko lažje in zanimivo.

 

Ne dovolite, da se obdobje mature spremeni v izredno stanje in da matura postane vsakodnevna tema pogovorov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.