Magazin
10 ogledov

Pogovor o spolnosti: Kdaj?

Se vam zdi, da je za tak pogovor prezgodaj? Nikar. Žurnal24 main
Čeprav se vam bo zdelo nekoliko kmalu, je vaš nadobudnež na pogovor o ptičkih in čebelicah pripravljen, še preden začne hoditi v šolo.

Otroci svoje telo začnejo spoznavati že v vrtcu, zato za pogovor o ptičkih in čebelicah ni nikoli prezgodaj. Prav je, da otroku poveste nekoliko več o njegovem telesu in o tem, kakšno obnašanje do drugih je primerno.

Igranje v vrtcu
Otroci se med sabo večkrat igrajo tako, da odkrivajo drug drugega, včasih se koga tudi namerno dotaknejo po licu. Ko se začnejo zavedati razlik med spoloma, je to zanje zelo zanimivo in bi o nasprotnem spolu radi izvedeli kar največ. Takrat je dobro, da se z njimi o vsem dogajanju tudi pogovorite.

Začnite pogovor
Se vam zdi, da je prekmalu za tak pogovor? Nikar. Če se boste pogovora o ptičkah in čebelicah s svojim nadobudnežem izogibali zdaj, vam bo pozneje še toliko težje. Začnite na začetku, med kopanjem malčku povejte, kaj se dogaja z njegovim telesom. Na neki točki mu lahko poveste tudi, da dojenčki rastejo v trebuhu. Pogovor začenjajte počasi in na takšnih primerih, ki jih bo vaš otrok razumel.

Odgovorite na vsa njegova vprašanja
Če ima vaš nadobudnež kakšno vprašanje, ki je povezano s temo, o kateri se pogovarjata, morate nanj odgovoriti. Naj vas ne bo sram, saj otroku ne smete dati vedeti, da vam je neprijetno. Ne smete mu dajati občutka, da vas nečesa ne sme vprašati. In na vsako vprašanje mu ponudite tak odgovor, da ga bo razumel. Drugače vas bo vedno znova spraševal: Zakaj, zakaj ...?

Povejte mu o občutkih
Ko vas vaš štiriletni nadobudnež zgrabi za dojko, mu mirno razložite: "Ljubček, tukaj se ljudi ne dotika." Povejte mu tudi, da je to neprijetno, saj ta dotik boli. To mu pokažite tudi pri njem. Razložite mu, da mora biti nežen in da se na določenih mestih nikoli ne sme dotikati drugih ljudi. Prav tako pa se tudi njega ne sme dotikati nihče. Razložite mu, zakaj to ni primerno.

Plavalna šola
Če bo vaš sin po naključju opazil, da je njegov penis nekoliko drugačen od drugih, mu povejte, da s tem ni nič narobe. Naj bo drugačen od drugih. Pojasnite mu: "Nekateri ljudje imajo velik nos, drugi majhnega. Enako je z vsemi drugimi deli telesa. Če so tvoji drugačni od drugih, ni s tem nič narobe. To te loči od drugih in te naredi posebnega."

Tudi sam bo odkrival

Vaš predšolski otrok je naravni raziskovalec, zato ne bodite presenečeni, če se bo kdaj opazoval med kopanjem ali če se bo ogledoval v zrcalu. V tem obdobju namreč otrok spoznava, da so občutki, ko se dotakne samega sebe, pravzaprav prijetni. Razložite mu le, da tudi tukaj obstajajo meje, saj se ne sme opazovati pred drugimi, temveč to lahko počne takrat, ko je sam oziroma v kopalnici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.