Magazin
5 ogledov

Pogovor v znakih

Najbolj dojemljivi za znake so otroci od 8. meseca, prve znake po navadi pokažej Žurnal24 main
Okrepite vez z otrokom z znakovnim jezikom babysign.

Raziskava ameriškega inštituta za zdravje je pokazala, da uporaba metode babysign pri otrocih zmanjšuje frustracije, jok in izbruhe jeze, dviga samozavest, spodbuja intelektualni razvoj in omogoča lažje učenje govora ter krepi vez med otrokom in starši. Od nedavnega je program znakovnega jezika za dojenčke na voljo tudi pri nas.

Samozavestnejši otroci
"Ko dojenčki dopolnijo devet mesecev, se že zelo dobro zavedajo svojih potreb in želja, vendar jih še ne znajo izraziti. To jim lahko omogočimo z učenjem preprostih znakov. Ta zgodnja komunikacija z dojenčkom pomaga, da otrok svojih potreb ne izrazi z jokom, poleg tega je tudi manj nemočen in se zato počuti samozavestnejšega," razlaga inštruktorica babysigna.

Na delavnico znakovnega jezika Lahko se udeležite delavnice znakovnega jezika za dojenčke, ki je trenutno organizirana le v Ljubljani, jeseni pa jo napovedujejo tudi po drugih mestih. Na spletni strani Babysigns.si lahko naročite tudi paket za samoučenje.

Dosledni s kazanjem
Kdaj bo otrok začel kazati znake, je odvisno od njegovega zanimanja za sporazumevanje, pogostnosti uporabe znakov in seveda razvoja določenih sposobnosti, kot so spomin, zbranost in sposobnost posnemanja. "Ne glede na to, kako so starši dosledni v kazanju znakov, jih bo dojenček začel uporabljati, ko bo sam pripravljen," pravi inštruktorica.

Znake z govorom opustijo
Strah, da bi otrok zaradi sporazumevanja z znaki začel govoriti pozneje, je odveč. "Razumevanje drugih dojenčke spodbuja, da začnejo govoriti. Otroci so željni pridobivanja novih znanj, tako da znake opustijo, ko njihove začetne govorjene besede postanejo jasnejše," sklene inštruktorica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.