Magazin
23 ogledov

Pohod po Jurčičevi poti privabil 5000 pohodnikov

pohod Žurnal24 main
Po oceni prirediteljev se je današnjega jubilejnega, 20. pohoda po Jurčičevi poti udeležilo okoli 5000 pohodnikov, kar je nekaj manj kot v preteklih letih. Predstavnik prirediteljev Matej Šteh manjšo udeležbo pripisuje še vedno zasneženi poti. Načrtovani program so prireditelji uspeli izpeljati v celoti.

Udeleženci tradicionalnega pohoda so se podali na približno 12-kilometrsko pešpot od Višnje Gore do Muljave in tamkajšnje domačije pisca prvega slovenskega romana Josipa Jurčiča. Kot je v izjavi povedal Šteh, so pohodniki enako kot v preteklih letih tudi tokrat prišli iz vseh delov Slovenije.

Ob koncu poti sta pohodnike nagovorila ivanški župan Dušan Strnad in podpredsednik Planinske zveze Slovenije Borut Peršolja. Strnad je povzel 20-letno zgodovino pohoda, Peršolja pa je orisal delovanje zveze ob njeni 120. obletnici. Jurčičeva pot sodi med planinske poti, zato se je Peršolja zahvalil vsem, ki skrbijo zanjo.

Pohodniki so si med zasneženo, a zložno pešpotjo ogledali številne krajinske in zgodovinske zanimivosti "dežele Desetega brata". Na poti so jih spremljala prizorišča Jurčičevih literarnih stvaritev. Občina Ivančna Gorica se je pohodnikom predstavila s svojimi turističnimi znamenitostmi.

Zaključno prireditev 20. pohoda po Jurčičevi poti je popestril kulturni in zabavni spored. Z njim so prireditelji obeležil tudi 120-letnico Planinske zveze Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.