Magazin
32 ogledov

Poklon letu 1968 s filmom

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zagrebški filmski festival poskuša odgovoriti na nekatera vprašanja v zvezi z letom 1968, ko so se doma in na tujem zvrstili množični študentski protesti.
 

Festival kot kritika določenih institucij

Devćić je dejal, da festival ni tekmovalni ali revijski niti umetniški ali estetski, temveč interdisciplinarni, hipertekstualni in transsubjektivni politični poskus demistifikacije vizualnih tabujev in analize najmočnejših sodobnih umetniških oblik, ki spreminjajo človeštvo. Dodal je, da gre za poskus kritike obstoječega sistema vrednosti in njegovih institucij v kontekstu znanosti, filozofije in sodobne umetnosti.

Direktor festivala Subversive Film Festival Nikola Devčić je povedal, da je festival hommage množičnim študentskim protestom, ki so leta 1968 pretresli svet. Festival se je v nedeljo zvečer v zagrebškem kinu Europa začel z umetniškim performansom zažiganja avtomobila, poleg filmov pa so predvidena različna predavanja in okrogle mize.

Filmi z navdihom iz uporniških gibanj
Na festivalu bo predstavljenih več kot 30 filmov, ki so bili navdihnjeni z uporniškimi gibanji v drugi polovici 20. stoletja, je dodal Devčić. Med filmi ni želel nobenega posebej izpostaviti, omenil pa je avtorje, kot so Jean-Luc Godard, Guy Debord, Bernard Bertolucci, Marghareta von Trotta, Pier Paolo Pasolini, John Carpenter, Dušan Makavejev in Želimir Žilnik.

Poleg filma tudi debate
Na eni od okroglih miz bodo poskušali odgovoriti na vprašanje, kaj je revolucionarno leto pomenilo leta 1968 in kaj udeležencem okrogle mize, sicer akterjem študentskega upora pred 40 leti, pomeni danes. Med predavatelji na festivalu, ki bo potekal do 24. maja, bo tudi svetovno znani filozof in teoretik psihoanalize Slavoj Žižek, ki bo v sredo zvečer spregovoril na temo Boj se bližnjega kot samega sebe. Istega dne bo opoldan predstavljena njegova knjiga Pervertitov vodnik skozi film. Po predavanju bo Žižek vpeljal obiskovalce v predvajanje Carpenterjevega filma They Live! Karl-Heinz Dellwo, eden od nekdanjih članov najbolj znane nemške revolucionarne skupine Rote Armee Fraktion (RAF) pa bo imel predavanje o RAF in oboroženem boju. O političnih posledicah leta 1968 bosta spregovorila levičarska teoretika Ernest Lachau in Chantal Mouffe. Napovedano je tudi predavanje britanskega profesorja sociologije Franka Furedija, ki bo govoril o politiki zastraševanja, posebej po 11. septembru, ko vlada vzdušje, v katerem se državljani bojijo neznane grožnje. Posebej provokativno predavanje Arhitekt kot fašist pa naj bi imel arhitekt Neil Leach.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.