Magazin
3 ogledov

Pol leta "kinotečne" retrospektive

(Foto: Slovenska kinoteka) Žurnal24 main
Jutri Slovenska kinoteka začenja s šestmesečno retrospektivo filmov Knjige o filmih. Gre za precej obsežen projekt, ki bo po pričakovanjih privabil številne. Odprli ga bodo štirje kratki filmi.

Retrospektiva se začenja v torek zvečer. V Kinoteki bodo prikazali filme treh knjig – temeljnih teoretskih del: Knjiga o filmu, Louis Giannetti: Razumeti film, tik pred izdajo pa je še delo David Bordwell & Kristin Thompson: Zgodovina filma.

Retrospektiva filmov po Knjigi o filmu bo sledila poglavjem in podpoglavjem ter napotilom knjige. Začeli bodo s predzvočnimi filmi. V sklepnem delu januarskega sporeda pa se bo na platnu Slovenske kinoteke odvrtelo tudi nekaj filmov z začetka tako imenovanega zvezdniškega sistema, ki bodo tudi po prepričanju vodje programskega oddelka Mitje Reichenberga zelo privlačni za gledalce.

Ob vsakem filmu bodo objavljeni poglavje in strani v slovenski izdaji knjige, torej natančno napotilo, kje je določen filmski naslov in v kakšno tematiko se vključuje.

Potek odprtja velike retrospektive filmov po knjigah si lahko ogledate na tej povezavi.

"Jutri je odprtje velike retrospektive. Predstavili bomo štiri kratke filme, in sicer Veliki rop vlaka od Porterja, zanimiv film Policistovo potovanje okoli sveta Charlesa-Luciena Lepina, Grajski zdravnik in še en zelo kratek film Telegrafist. Vsi štirje filmi skupaj so dolgi manj kot eno uro," pravi Mitja Reichenberg.

Dodaja, da "pričakuje precej velik obisk, vsaj glede na odzive, ki jih prejemam v zadnjih dneh. Seveda pa obisk ne bo tak kot pri Cameronovem Avatarju," še dodaja v šali.

Kot zanimivost velja dodati, da se dogodek Knjige o filmih pokriva z letom, ko je Ljubljala izbrana za svetovno prestolnico knjig.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.