Magazin
30 ogledov

Poletite z balonom nad Alpe

Baloni bodo danes poleteli ob 9.30 uri, jutri pa ob 9. uri. Tudi če si jih boste Žurnal24 main
Še danes in jutri se udeležite 4. balonarskega festivala na Bledu.

Dvanajst balonarjev iz šestih držav se veseli napovedi lepega vremena, saj to pomeni, da lahko na 4. mednarodnem balonarskem festivalu, ki se je začel včeraj, več letijo in da se bo prireditve udeležilo več obiskovalcev. Prednost zimskega termina festivala je možnost letenja prek vsega dne, če to dopuščajo vremenske razmere, medtem ko so balonarji v poletnih mesecih omejeni na zgodnje jutranje ali pozne popoldanske ure.

Od 125 do 300 evrov
"Največja atrakcija festivala so poleti prek Alp. Včasih se zgodijo brez vnaprejšnje najave, če se pilotu zdijo razmere za to primerne – s tem, da se o tem prej dogovori s potniki –, sicer pa se lahko zainteresirani izrecno zmenijo za tak polet," pojasnjuje direktor festivala Borut Grögl. Za polete v dolini, ki trajajo dobro uro, računajo 125 evrov, za polete prek Alp pa 300.

Tudi otroci nad šest let
"Balonarji otroke do šest let zelo težko jemljejo, vendar je to odvisno predvsem od pilota," pove Grögl. Za letenje v dolini, ki običajno poteka na višini od 150 do 300 metrov, se je treba obleči zimskim temperaturam primerno – pomembni so predvsem topli čevlji, rokavice, kapa in šal, ta konec tedna pa bodo najverjetneje prišla prav tudi sončna očala. "Za letenje prek Alp, ki traja od dveh do štirih ur na višini okrog 3.500 metrov, je pomembno vedeti, da je temperatura 10 stopinj nižja kot na Kredarici," dodaja sogovornik. To pomeni okrog -15, -20 stopinj Celzija.

Baloni kot lampijončki
Danes bo ob 18. uri na sporedu tudi nočni dvig balonov, ki bo razveselil predvsem otroke – gre za privezane balone, ki v temi delujejo "kot veliki lampijoni, ki ugašajo in se prižigajo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.