Magazin
16 ogledov

Poporodna depresija

Tveganje je večje, če je imela ženska depresijo že po prejšnjih porodih. Žurnal24 main
Pri mnogih ženskah se po porodu pojavijo nerazložljive spremembe razpoloženja.

Poporodna depresija prizadene okrog 13 odstotkov žensk. Tveganje je večje, če je imela ženska depresijo že po prejšnjih porodih. Pojavi se lahko v prvih mesecih po porodu, drugi pojavni vrh pa lahko nastopi celo šest do osem mesecev po porodu. Marsikatera depresija ostane neznana, ker ženska težave skriva in ne poišče pomoči.

Vzrokov je več
Obstaja več skupin dejavnikov tveganja za pojav poporodne depresije. Med pomembne stresne dejavnike, ki pripeljejo do poporodne depresije  spadajo težki življenjski dogodki. Lahko gre za komplikacije ob rojstvu, izgubo službe ali zdravstvene težave, lahko pa tudi družinske in zakonske težave.

Znaki, ki nakazujejo na poporodno depresijo:

  • izguba zanimanja ali veselja do večine aktivnosti,
  • nehoteno hitro izgubljanje ali pridobivanje telesne teže,
  • večji apetit ali popolna izguba teka,
  • nespečnost ali pretirana zaspanost,
  • občutek pomanjkanja energije in volje,
  • težave s koncentracijo ali odločanjem,
  • občasno razmišljanje o smrti in samomoru.


Ni nujno, da so prisotni vsi znaki, pomembna je njihova jakost. Pogosto se ženska slabo počuti, a to okolica pa tudi zdravstveni delavci, če so usmerjeni samo na telesne znake, slabo prepoznavajo. Prav zato marsikatera poporodna depresija ostane neodkrita in ženska ne dobi ustrezne pomoči.

Zdravljenje
Poporodna depresija je razmeroma lahko ozdravljiva oziroma je mogoče omiliti njene znake, če ženska pravočasno poišče pomoč. Zelo učinkovita je kombinacija kognitivno-vedenjske, družinske in relaksacijske terapije, ki zdravi, obenem pa nauči bolnico prepoznavati depresijo in ukrepati ob morebitni ponovitvi. Pri zdravljenju hujših oblik depresivnih motenj je najbolj učinkovita kombinacija psihoterapije in antidepresivov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.