Magazin
118 ogledov

Poporodna depresija očetov

Tožilstvo trdi, da so bili novorojenčki živorojeni in nato ubiti s škarjami.  (F Žurnal24 main
Tudi moški lahko trpijo za poporodno depresijo, anksioznostjo in drugimi nihanji razpoloženja po rojstvu otroka. Ker sindom še ni (prepo)znan, veliko novopečenih očkov trpi na samem.

Terrence Real, terapevt za pare in avtor knjige Kako premagati moško depresijo, trdi, da se vzroki za moško poporodno depresijo razlikujejo pd ženskih. "Moški občutek obremenjenosti (oziroma utesnjenosti in skrbi), kako skrbeti za otroka, razumejo predvsem kot finančno odgovornost." Pogrešajo pa tudi čas, ki so ga sami preživljali s svojimi partnericami, doda.

Od samopriznanja do ozdravitve
Po nekaterih ameriških raziskavah naj bi vsak deseti novopečeni očka v ZDA trpel za poporodno depresijo. To je resna bolezen, ki je očetje ne morejo kar mimogrede premagati sami. Prvi korak k ozdravitvi je, da si moški težave prizna in poišče strokovno pomoč. Zavedati se mora, da za to ni kriv sam in da se lahko pozdravi. Brez ustreznega zdravljenja pa poporodna depresija, ne glede na to, katerega od staršev prizadene, vpliva na življenje vse družine.

Simptomi
Moški, ki imajo pet ali več spodaj naštetih simptomov, ti pa trajajo več kot dva tedna, imajo po vsej verjetnosti poporodno depresijo:

1.    Depresivno ali žalostno razpoloženje
2.    Pomanjkanje zanimanja za stvari, ki so ga prej veselile, in desocializacija
3.    Spremembe v teži
4.    Motnje spanja
5.    Pomanjkanje energije, utrujenost ...
6.    Občutek krivde in ničvrednosti
7.    Motnje koncentracije in nesposobnost sprejemati odločitve
8.    Misli na smrt ali samomor
9.    Hitra vzkipljivost, konfliktnost, celo nasilno vedenje
10.  Zloraba alkohola ali drog

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.