Magazin
25 ogledov

Popotna lekarna za kužka

Če se s svojim ljubljenčkom odpravljate v Istro ali Dalmacijo, ga zaščitite pred Žurnal24 main
Na dopust, na katerega z vami odhaja tudi kosmatinec, vzemite tudi kapljice, mazilo in pinceto.

"Če boste svojega psa ali mačko vzeli s seboj na dopust, vzemite še priročno popotno lekarno za ljubljenčke," svetuje veterinarka Iris Selan z velike klinike za male živali Tristokosmatih. Popotno lekarno naj sestavi lečeči veterinar glede na dolžino počitnic, kraj dopusta in počitniško oddaljenost od najbližjega veterinarja. "Obvezno naj bodo v njej zdravila, ki jih kuža ali muca že jemljeta, pinceta za odstranjevanje klopov, obvezilni material, mazilo za oči, kapljice za ušesa, nekaj proti driski in bruhanju ter tablete proti slabosti med vožnjo, če je živali slabo," našteva Selanova. Po njenih besedah so nujna tudi sredstva proti zunanjim zajedalcem, če pa greste v Istro ali Dalmacijo, ne pozabite še na zaščito proti srčni glisti. Ta povzroča bolezen dirofilariozo, prenaša pa jo komar. Odrasle gliste pri živali povzročajo razširitev srca in žil, tudi njihovo zamašitev.

Prijatelji, sorodniki, pasji hotel. Če ljubljenčka ne boste vzeli s seboj na počitnice, si zanj zagotovite varstvo. Odpeljete ga lahko sorodnikom, prijateljem ali v hotel za male živali. Nekateri hoteli sprejemajo le cepljene pse, zaščitene proti zajedalcem.

Uredite vse dokumente
"Za prehod meje s Hrvaško je potreben potni list z vpisano številko čipa in podatki o cepljenju proti steklini, od katerega ne sme miniti manj kot en mesec in ne več kot eno leto," opozarja Selanova. Ker psov proti steklini ne cepimo pred tretjim mesecem starosti, lahko z mladički potujemo le po Evropski uniji, in sicer s potnim listom, v katerega je vpisana številka čipa. "Kaj potrebujemo, se je treba za države zunaj Evropske unije posebej pozanimati pred vstopom vanje," dodaja sogovornica. Lastniki se lahko za informacije obrnete na posamezna veleposlaništva oziroma veterinarsko službo vstopnega mejnega prehoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.