Magazin
341 ogledov

Porod na pručki je bolj naraven

Porod na pručki je lahko manj stresen za mater in otroka. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Slovenke se v večini primerov odločajo za klasičen porod. Za porod na pručki bi se odločale pogosteje, če bi bile z njim bolje seznanjene.

V Sloveniji večina žensk rodi leže na postelji in tudi prvo porodno dobo veliko žensk preleži. Možnosti za drugačen porod se pri nas uporabljajo redkeje. "Za porod na pručki se odločajo ženske, ki se že med nosečnostjo pripravljajo na porod in se vanj poglabljajo," pravi babica Marjeta Žlebnik, ki meni, da bi se ženske za takšno obliko poroda odločale pogosteje, če bi bile o njej bolje seznanjene. "O porodu na pručki sicer nekaj že vedo, toda ko je prisotna bolečina, na vse skupaj kar pozabijo," pravi.

Porod je krajši
Plastični stolček, ki mu nekateri pravijo pručka, je k nam iz Nizozemske prinesel hipnoterapevt Marjan Pajntar. Dokazal je, da je pokončna drža matere pri porodu dobrodošla zanjo in za otroka, saj ženska zaradi vpliva težnosti otroka lažje iztisne, trebušne mišice in mišice maternice pa so med rojevanjem razbremenjene. Zaradi težnosti so popadki manj boleči, pojavljajo se v večjih razmikih, porod pa je znatno krajši.

Lažje tudi za otroka

Tudi otrok je pri porodu na pručki bolje preskrbljen s krvjo in kisikom, saj ne pritiska na aorto in spodnjo zbiralno veno, kar se dogaja, če ženska leži na hrbtu. Med porodom otrok lažje zdrsne skozi medenični obroč, pri klasičnem porodu pa se mora "zriniti" navzgor, da bi prišel na svet, manj napet pa je tudi presredek. "Tempo poroda je drugačen, saj ni močnega pritiska navzdol. Glavica otroka se ne porodi tako hitro kot pri klasičnem porodu, s tem pa se tudi presredek lepše razteguje," dodaja Žlebnikova.

Pri takšnem porodu je pomembno, da ženska v prvi porodni dobi hodi ali pa si poišče položaj, ki je zanjo najmanj boleč. Pručko uporabi šele v drugi porodni dobi (dobi iztisa otroka), saj ni priporočljiva za dolgotrajno sedenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.