Magazin
75 ogledov

Poroka je samo papir

Vedno manj žensk si želi tradicionalne poroke v beli obleki. (Foto: Shutterstock Žurnal24 main
Poroka je včasih veljala za edino obliko uspešne in trajne zveze med moškim in žensko. Danes ima izvenzakonska skupnost zakonsko enakovreden status s poroko.

Po številu porok med zadnjimi
Slovenija je po številu porok na zadnjem mestu med državami EU, vendar pa ima hkrati tudi eno najnižjih stopenj ločitev. Največ parov, ki se odločijo za poroko, pripada starostni skupini od 25 do 35 let. Vse več je tudi ženinov in nevest z enim ali dvema otrokoma. Poleg tega je tu še podatek, da mlajši kot ste ob poroki, več je možnosti, da zakon ne bo trajal prav dolgo. Statistično se namreč kar 29 odstotkov porok konča pred deseto obletnico, kadar je bila nevesta stara od 20 do 24 let, 24 odstotkov porok pa po desetih letih, če je bila nevesta stara 25 let ali več.

Poroka je "samo papir"
Pomembno je, da se imata rada. Tega poroka ne spremeni. Poroka je "samo papir", so najpogostejše utemeljitve parov, ki se raje odločijo za koruzništvo kot pa za poroko. Odkar nam življenjskega sopotnika ne izbirajo več starši, si ga sami ali ne znamo ali pa ne upamo izbrati. Se za ali proti odloča razum ali srce? Usodni da za vekomaj in še kakšen podoben izraz bi lahko izbrskali, ki da poroki negativen predznak.

Osrednji motiv ekonomske narave

Razlogov o prednostih in slabostih zakonske zveze je ogromno, a pri nas je, kot pravijo poznavalci, postal osrednji motiv ekonomski. Poroke so velik strošek že same po sebi. Na papirju ločeno življenje parov, ki imajo otroke, je precej ugodnejše kot zakonska zveza. Poročeni in tisti, ki živijo dejansko v zunajzakonski skupnosti v skupnem gospodinjstvu, so glede plačevanja vrtca in raznih socialnih dodatkov, ki jih prejemajo, v finančno manj ugodnem položaju kot tisti, ki so uradno prijavljeni na različnih naslovih, a dejansko živijo skupaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.