Magazin
20 ogledov

Poskrbite za otrokova stopala

dojenček Žurnal24 main
Bolezni stopal, ki se pojavljajo v odrasli dobi, so lahko posledica nepravilne skrbi v otroštvu, zato je treba otroškim stopalom največ skrbi posvetiti v prvih letih.

Otroško stopalo najhitrejše raste v prvih letih, zato je pravilna oskrba izjemno pomembna, poudarjajo strokovnjaki. Majhni otroci imajo namreč zelo mehko in prilagodljivo stopalo, kar pomeni, da ga lahko nepravilni pritiski trajno poškodujejo.

Ne silite ga k hoji
Pomembno je, da starši natančno pregledajo otrokova stopala in obiščejo pediatra, če opazijo kaj nenavadnega. Nogavice in žabice ne smejo biti pretesne, saj lahko omejujejo otrokovo gibanje. Otrok naj bo čim več bos, se giba in krepi nogice, prav tako pa je pomembno, da otroka ne silite k hoji, če na to še ni pripravljen.

Pri čevljih ne varčujte
Otrok naj bo pri hoji doma bos, saj se stopala na ta način najbolje oblikujejo in je zato najmanj možnosti za deformacije. Za hojo zunaj so najbolj primerni mehki in lahki čevlji, pri nakupu katerih nikar ne varčujte. 

Kakšne čevlje izbrati?
Najboljši čevlji so mehki in prožni, da se čevelj dobro upogiba, so na sprednjem delu dovolj široki, da ne utesnjujejo otrokovih stopal, ne segajo prek gležnjev in s tem omogočajo optimalno gibanje, so udobni in seveda ravno prav veliki. Najboljša obutev je torej tista, ki otroku omogoči, da v njej hodi, kot bi bil bos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.