Magazin
20 ogledov

Poskrijte čokolado, česen in čebulo

Kadar je njihova skodelica prazna, vedno lačni ljubljenčki včasih pojedo tudi ka Žurnal24 main
Ste ponosen lastnik kosmatinca? Ste zakamuflirali električne žice in skrili čistila? A v stanovanju na drage štirinožce preži še veliko skritih nevarnosti.

Živali namreč niso ljudje in veliko stvari, ki jih imate doma, lahko ogrozi vašega psa ali muco. Če imate ljubljenčka na sumu, da je pojedel kaj s "prepovedanega seznama", se posvetujte z veterinarjem. Pri zastrupitvah je nujen predvsem hiter odziv, zato ne čakajte na pojav bolezenskih znakov, ampak vašega najboljšega prijatelja takoj odpeljite k veterinarju. Da bo zastrupitev čim manj, pa so veterinarji sestavili seznam stvari, za katere morda ne bi pomislili, da pse in mačke sploh zanimajo in so jim celo nevarne. Kaj je torej še treba poskriti in umakniti, da bo vaš dom psu in mački prijaznejši?

1. Zelo nevarno predvsem za pse je sladilo ksilitol, ki ga uporabljajo v žvečilnih gumijih, piškotih, drugih sladkarijah "brez sladkorja" in celo zobnih kremah. Ljudje smo na ksilitol veliko odpornejši kot psi. Če vaš kuža poje nekaj dietnih piškotov ali kako drugo dietno živilo, ki vsebuje ksilitol, mu lahko hitro pade raven sladkorja v krvi (posledice so med drugim pomanjkanje ravnotežja, epileptični napad in depresije), veliko zaužitega ksilitola pa lahko ogrozi jetra. Psa, ki se je posladkal z vašimi "dietnimi čudeži", ki vsebujejo ksilitol, je torej najbolje takoj odpeljati k veterinarju.

2. Čokolada z visokim deležem kakava vsebuje theobromin in lahko povzroča bruhanje, drisko, krče, nezavest in v skrajnem primeru smrt živali. Manj nevarna je mlečna čokolada.

3. Vsak odgovoren lastnik živali ve, da morajo biti vsa zdravila izven dosega pasjih in mačjih šap.

4. Cvetje in sobne rastline nekatere pse in mačke zelo privlačijo. Zlasti mačke rade grizljajo liste rastlin. Med najnevarnejšimi so lilije, azaleje, navadni oleander, filodendron, difenbahije ...

5. Verjetno mislite, da vašega psa poliuretansko lepilo res prav nič ne zanima, a včasih si privoščijo tudi tak posladek. Lepilo nima kaj iskati v prostorih, kjer kraljujejo vaši psi in mačke.

6. Česen in čebula vsebujeta disulfide, žveplove spojine, ki povzročajo vnetje prebavil in oksidativne spremembe v rdečih krvnih celicah. Začnejo se tvoriti Heinzova telesca, kar vodi v uničevanje eritrocitov in anemijo.

7. Če pes poje večjo količino grozdja in rozin, lahko pride do odpovedi ledvic.

8. Izberite taka čistila in loščila za tla, ki ne vsebujejo fenolov. Ti namreč lahko pri mačkah povzročijo poškodbe jeter. Muce fenole zaužijejo, ko si čistijo blazinice, ki so stopale po pravkar očiščenih tleh.

9. Psu nikoli ne ponudite oreškov makadamija, ki so problematični zaradi nekega toksina. Štirinožci si običajno opomorejo v 48 urah, pomoč veterinarja pa ni nujna.

10. Zelo zoprno in nevarno je, če vaš ljubljenec požre vrvico, nit ali sukanec. Ti tujki lahko poškodujejo in preluknjajo črevesje. Veterinarjeva pomoč bo potrebna tudi, če so v pasji ali mačji želodec zašli zobotrebci, žogice, kovanci in drugi drobni predmeti.

Seznam prepovedanih stvari je še dolg, med drugim so na njem še sredstva proti zmrzovanju, gnojila, kozmetika ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.