Magazin
43 ogledov

Pospravljanje skozi igro

Naj bo pospravljanje za otroka zabavno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Otroška soba je kotiček, v katerem si otroci ustvarjajo svoj pravljični svet. S pravilnim pristopom jih lahko že zgodaj naučite vzdrževati red v svoji sobi.

Nekateri starši so zaradi razmetane otroške sobe obupani, saj se bojijo, da bi njihov otrok zrasel v malomarno in neurejeno osebo. Dejstvo je, da boste otroka redoljubnosti lažje naučili, če boste prisluhnili njegovim željam ter razvili praktičen sistem popravljanja. Na ta način se bo otrok brez pritiskov naučil pospravljati svojo sobico in ne bo zganjal cirkusa, ko bo treba pospraviti igrače. Skupaj torej pristopite k stvari in otroka naučite, da bo njegov kotiček vedno kot iz škatlice.

  • Pri razporejanju stvari upoštevajte otrokovo višino. Stvari, ki jih dnevno uporablja, namestite tako, da jih bo dosegel, druge pa pospravite višje.
  • Predmete razvrstite po škatlah, zabojih, predalih, žepkih in policah. Polic je vedno premalo (vsaj v otroški sobici), zato ne bo odveč, če preverite, ali vaš otrok morda potrebuje dodatno polico za knjige.
  • Poskrbite, da bo imel vaš otrok v svoji sobici svojo razstavno poličko, kamor bo pospravil pokale, medalje in pohvale.
  • Določen prostor v sobi namenite otrokovim ročnim izdelkom. Izbere naj tiste, ki mu pomenijo največ.
  • Preverite omare. Sezonska oblačila pospravite v vrečo za shranjevanje oblek. Obleke, ki jih je otrok prerasel lahko podarite – ne shranjujte oblek, ki niso več uporabne!
  • V omare lahko položite pletene košare ali plastične škatle, saj bo otrok tako lažje dostopal do svojih stvari.
  • Mesta v sobi lahko označite s preprostimi nalepkami, ki bodo simbolizirale vsebino. Na predal npr. prilepite sličico nogavice, na škatlo pa podobo igrače. Tako bo pospravljanje stvari na svoje mesto postalo igra.
  • Otroka naučite, da za vsako novo igračo, ki jo dobi, podaril eno staro, s katero se že dolgo ne igra več. Tako v otroški sobi ne bodo nastajali kupi igrač, s katerimi se vaš otrok ne igra več.


Če od otroka zahtevate, da je njegova soba pospravljena po končani igri, morate biti tudi sami dober zgled. Pazite torej, da bo tudi vaša "popredalčkana".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.