Magazin
50 ogledov

Post da, a ne za hujšanje

Post s sadnimi sokovi je priporočljiv. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Post obnovi in poživi telo, vendar ni nadomestilo za dieto.

Post da telesu priložnost za obnovo in nabiranje novih moči, nikakor pa ni rešitev za hitro izgubo kilogramov. “Ko ne uživamo hrane, telo energijo res črpa iz maščobnih zalog, vendar posta ne priporočam za hujšanje, ker se v tem času ničesar ne naučiš o zdravi prehrani in se, potem ko ga končaš, vrneš na stara pota. Stara pota pa pomenijo stare kilograme,” poudarja nutricionistka Mojca Cepuš.

Najprej se izobrazite
Posta se lahko lotite tudi sami doma, vendar si pred tem priskrbite ustrezno literaturo, saj pravilno izvajanje vključuje veliko več kot samo odrekanje hrani.

Sadni sokovi ali voda
Tudi načini posta se med seboj razlikujejo. “Priporoča se post ob vodi ali ob sadnih sokovih,” pravi Cepuševa. “O prednosti enega pred drugim so mnenja različna, jaz zagovarjam post ob sokovih iz sveže iztisnjenega sadja,” dodaja. Čas posta lahko traja od nekaj dni do več tednov, odvisno od narave težave.

Post ne zdravi
Post ima terapevtske lastnosti, vendar pa sam po sebi ne zdravi, telesu da le priložnost, da samo odpravi bolezni,” še pravi Cepuševa. Postiti se ne smejo nosečnice, bolniki pa le ob posvetu s terapevtom za post.

Po postu boljše volje
Nekajdnevno abstiniranje od grešnih živil vam bo povrnilo tudi prepričanje, da zmorete doseči zastavljene cilje, kar bo še izboljšalo splošno počutje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.