Magazin
148 ogledov

Posvojite hrta in mu rešite življenje

hrti Blažka Ribič
V društvih pomagajo odsluženim hrtom najti nove domove; rešujejo le tiste, ki so namenjeni usmrtitvi.

Odslužene in nezaželene hrte, ki sta jih kruto izrabila tekaška industrija in lov, lahko v Sloveniji posvojite prek dveh neprofitnih društev: Slovenskega društva za pomoč hrtom in Društva Hrtji svet Slovenije. Oboji gojijo veliko ljubezen do teh elegantnih psov, na njihovih spletnih straneh pa lahko redno spremljate pse, ki so na voljo za posvojitev.

Stroški posvojitve greyhounda ali galga znašajo pri Slovenskem društvu za pomoč hrtom dvesto evrov, v ceno posvojitve je vključena posebna usnjena ovratnica, primerna za hrte. "Na spletnih straneh www.pomoc-hrtom.si in www.hrtjisvet.org si lahko ogledate fotografije in opise hrtov, ki so na voljo za posvojitev. Preberete lahko tudi različne prispevke o vzgoji posvojenega hrta, nasvete, kako ga uvesti v novo življenje, s čim ga hraniti, kako ravnati ob bolezni itn. Ogledate si lahko forum, kjer si posvojitelji izmenjujemo izkušnje in opisujemo doživetja naših psov," opisuje  Blažka Ribič iz Društva za pomoč hrtom. Društvom lahko pomagate tudi z donacijami ali nakupi njihovih izdelkov. Izkupiček gre nato za pomoč hrtom, denar pa potrebujejo tudi za prevoz psov v Slovenijo.

Najpogostejši predsodki o posvojitvi hrta

"Ljudje imajo še vedno kar nekaj predsodkov glede posvojitve hrta, naštela in ovrgla bom najpogostejše," je obljubila Blažka Ribič. Prvi predsodek je, da je hrt velik pes in ni primeren za majhno stanovanje. "Hrt je pes, ki želi biti v človekovi bližini. Tudi v graščini se bo stisnil tesno k vam in zavzel malo prostora," pojasnjuje Blažka.

Drugi predsodek je, da hrt potrebuje veliko gibanja. "Posvojeni hrti tekači so 'upokojeni' psi, ki si želijo predvsem udobja. Dovolj sta jim dva daljša sprehoda in občasno razgibavanje v ograjenem, varnem prostoru, kjer lahko dirjajo in pokažejo svojo hitrost. Sicer pa radi poležavajo, dremajo in vas opazujejo pri delu," pravi Blažka, ki ima doma tudi sama dva posvojena hrta.

Tretji predsodek je, da so hrti, ki so na voljo za posvojitev, starejši in težko prilagodljivi. "Pse pred posvojitvijo resnično iztrgamo iz njihovega ustaljenega življenja in so nekaj časa pod stresom. Utesnjenost in strah pa že v nekaj dneh premostijo, ko ugotovijo, da nam lahko zaupajo. Prišleki so praviloma socializirani, sobno čisti in zdresirani. Njihova zrelost (od dveh do petih let) je tako le prednost," zagotavlja Blažka.

Zavrgla je tudi predsodek, da so to lovski psi in ne morejo sobivati z mačkami: "Veliko posvojenih hrtov tudi v Sloveniji živi skupaj z mačkami. Seveda jih mora na mačke navajati sam lastnik. Potrebna pa sta le dobra volja in potrpljenje."

Ne drži niti očitek, da so hrti za posvojitev "škart" roba in slabši od kupljenih pri vzrediteljih: "Naši psi so plod vrhunske vzreje, saj vzreditelji za dosego boljših rezultatov iz generacije v generacijo parijo med seboj le najboljše pse."

Ti psi celo dišijo

Blažka je zaljubljena v hrte, sama je najprej posvojila prvo psičko Zoyo pasme podenco ibicenco. "V Španiji je živela pri lovcih, ki so jo še mlado, staro okoli dve leti, odvrgli in zaprli v zapuščeno hišo. Tam je preživela nekaj dni brez hrane in vode, dokler je niso rešili dobri ljudje, ki so se odzvali na njeno milo, še komaj slišno oglašanje. Danes je živa in zadovoljna psička, prešerno navihana, razigrana, še vedno malce plašna, a na svoj čisto poseben, prikupen način," opisuje Blažka.  Nato je posvojila greyhounda Koogyja. Tekača, ki je postal za lastnika prepočasen. "S posvojitvijo je tudi v moje življenje posijala luč: vsak dan mi dajeta ogromno energije, ljubezni, bodrita me v bolezni … Preprosto čudovita sta! Morda je le manj prostora na mojem kavču, je pa na njem vsekakor več topline," pripoveduje. Hrti so psi, katerih dlaka nima neprijetnega vonja; ti psi po njenih besedah celo dišijo. So primerni sopotniki na izletih, saj uživajo v vožnji z avtomobilom, obožujejo otroke, redko lajajo in so resnično naši najboljši prijatelji.

Blažka svetuje, da si ogledate fotografije in opise hrtov, ki iščejo posvojitelje. "Morda boste med njimi uzrli svojega večnega prijatelja. Skupaj popravimo napake ljudi, ki so ta nežna bitja pahnili v bedo, ponudimo jim ljubeč dom ali jim ga vsaj pomagajmo najti," pravi. Telefon društva za pomoč hrtom je 031 507 305, društva Hrtji svet pa 070 718 640.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.