Magazin
236 ogledov

Posvojite otroka v Afriki

nataša štamol drojc
1/2
Saša Despot
Prek ustanove Toka toka Afrika lahko posvojite otroka v Afriki, prispevate za njegovo šolanje ali pa ponudite domovanje otroku, ki bi želel študirati pri nas.

Začetek je bil preprost, naraven. Želela sva si otroka, pa nama narava ni bila naklonjena. Nisva se zatekla k medicinski pomoči, ampak sva sprejela odločitev, da posvojiva otroka. Doma te možnosti skorajda ni, pa sva uredila vse potrebne papirje za posvojitev. Nato sva pisala po svetu, vendar ni bilo odziva. Potem pa je pomagala sreča ali najino trdno upanje. Sprva sva mislila, da greva v Afriko bolj zato, da ugotoviva, ali so realne možnosti za posvojitev, a sva tam srečala mamico deklice, ki je ostala brez očeta, in – zgodilo se je. Z Žani uživamo in včasih res pomisliva, da bi bilo lepo, če bi dobila bratca ali sestrico,” razlaga modna oblikovalka Maja Štamol Droljc, ponosna mamica zdaj dveletne deklice Žani Luise.

Skrbita tudi za bratca in mamo

Zakonca Droljc skrbita tudi za Žanina bratca in mamo. V Gvineji Bissauu, Žanini rojstni državi, sta spoznala, da jim lahko najbolj pomagata pri izobraževanju. Ustanovila sta Toka toka Žani. “Skupaj z italijansko ustanovo Toka toka Afrika želimo dograditi šolo v Žaninem rojstnem kraju Žugudul. Pri tem bomo zbirali zlasti opremo za šolo, učne pripomočke in potrebščine,” pravita zakonca.

Posvojite otroka v Afriki

Prek ustanove bo mogoče tudi posvojiti otroka na daljavo. “Kdor bo želel, bo lahko na mesec prispeval nekaj evrov za posvojenega otroka. Tako bo plačal stroške šolanja in morda prispeval še za njegove osnovne potrebe. Dobil bo fotografijo otroka, z njim pa si bo lahko dopisoval in ga obiskoval. Razmišljamo tudi o tem, da bi šolski razred skupaj posvojil otroka, vrstnika,” pojasnjuje Štamol Droljčeva. Če ste pripravljeni pomagati tudi vi, lahko otroku, ki želi študirati v Sloveniji, ponudite možnost bivanja.

In kaj sogovornica odgovarja tistim, ki pravijo, da imamo preveč pomoči potrebnih že doma? “Danes je svet postal majhen in meje – sploh če govorimo o medčloveških odnosih – ne obstajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.