Magazin
24 ogledov

Posvojitelji pod drobnogledom

Premislite, preden posvojite! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Posvojitev zapuščene živali je nekaj najlepšega, kar lahko naredite, a preden zapuščenčku ponudite priložnost, zelo dobro premislite. Boste zares dober in odgovoren posvojitelj?

Iskanje novega doma za zavržene živali je ena od pomembnejših dejavnosti Društva za zaščito živali Ljubljana. Ko žival veterinarsko pregledajo, oskrbijo, testirajo in sterilizirajo oziroma kastrirajo, se prostovoljci društva trudijo tudi s socializacijo živali. A ko je žival nared za odhod v nov dom, se zgodba šele dobro prične. Najti odgovorne skrbnike ni najlažja naloga, saj se veliko ljudi ne zaveda, da je posvojitev živali pravzaprav odločitev za novega družinskega člana. Prav zato ima društvo določenih nekaj kriterijev, s katerimi seznani vse (potencialne) posvojitelje in s katerimi se morajo slednji tudi strinjati, če želijo prek Društva posvojiti katero od živali. Da bi se prepričalo, če je za posvojeno žival poskrbljeno v skladu z določili posvojitvene pogodbe, društvo opravlja preverjanja posvojenih živali. V letu 2010 je tako šest članic društva pod drobnogled vzelo 44 pogodb o posvojitvi živali prek DZZŽ LJ (od tega dva psa in 42 mačk) in se odpravilo na preverjanja po Sloveniji. In kaj so ugotovili?

V tretjini primerov hude kršitve
Pokazalo se je, da je za 30 od 44 posvojenčkov poskrbljeno zelo dobro ali vsaj zadovoljivo. V osmih od teh primerov so namreč izpolnjeni osnovni pogoji bivanja, a je mačkam omogočen zunanji izhod kljub določilu v posvojitveni pogodbi, da se mačka oddaja kot izključno notranja žival. Prav tako ena mačka kljub določilom iz pogodbe še ni bila sterilizirana, za kar je bilo poskrbljeno po preverjanju. Neodgovorno ravnanje posvojiteljev, ki  kršili določila posvojitvene pogodbe, je bilo usodno za kar sedem mačk, ki so bile zastrupljene, raztrgane ali se preprosto "niso več vrnile". V šestih primerih so bili posvojitelji nedosegljivi, neodzivni oziroma so se brez obvestila preselili na društvu neznano lokacijo, v enem primeru pa je bilo treba za dobrobit živali celo posebej ukrepati. "Čeprav nas veseli, da je v 30 primerih za nekdanje društvene varovance zelo dobro ali pa vsaj zadovoljivo poskrbljeno, nas zelo žalosti dejstvo, da je kar 14 posvojiteljev tako brezbrižnih, da namenoma kršijo določila pogodbe o posvojitvi. Ravno zaradi tega v našem društvu ne nameravamo omiliti kriterijev za posvojitev živali, saj je naš cilj najti skrbne, predvsem pa odgovorne posvojitelje in tako bo tudi v prihodnje," poudarja Maja Kos iz Društva za zaščito živali Ljubljana. Zaradi neodgovornih posvojiteljev nekatere živali dom menjajo celo večkrat, kar ni le stresno, ampak ima lahko nepopravljive posledice. A žal obstajajo tudi takšne zgodbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.