Magazin
3895 ogledov

Posvojitev otroka – 20.000 evrov

Posvojitve so ali drage ali dolgotrajne. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Doma je treba na posvojitev čakati dolga leta, v tujini pa gre hitreje, a je za to treba odšteti malo premoženje. Osebno izkušnjo s posvojitvijo iz Rusije nam je predstavila Alja P.

1. Kakšne pogoje mora izpolnjevati par, ki želi posvojiti otroka?
Par se mora najprej zglasiti na centru za socialno delo, kjer mora opraviti razgovore s socialnim delavcem, psihologom, pedagogom, ki morajo najprej vsak posebej dati svoje mnenje o primernosti za posvojitev, nato pa še skupno mnenje vseh. Med drugim opravijo tudi več obiskov na domu. Zbrati je treba tudi kup dokumentov.

2.  Ste pri posvojitvi naleteli na kakšne nepričakovane prepreke?
Urejanje zdravniških potrdil je prava vojna, saj je treba pridobiti mnenja več specialistov, za katere seveda ne dobiš napotnice in vse opraviš samoplačniško, kar pa seveda stane goro denarja. Večina posvojiteljev je kar dobro pripravljenih na celoten postopek, saj informacije pridobivamo od prejšnjih posvojiteljev in te so najbolj zanesljive.

3. Obstajajo pri postopku posvojitve odvečne birokratske ovire?
Nam, ki urejamo birokracijo, se seveda zdi, da je veliko dokumentov nepotrebnih. Še posebej, če gre za mednarodno posvojitev, kjer smo popolnoma odvisni od zahtev druge države. Veliko lažje bi bilo, če bi obstajal neki urad, kjer bi bile na kupu zbrane informacije o tem, kateri dokumenti so potrebni za določeno državo, kje se jih pridobi, ali bi lahko bili oproščeni plačevanja nekaterih taks, kako je z mednarodno overitvijo dokumentov ipd.

4. Koliko stane posvojitev doma in v tujini?
Posvojitev doma ne stane veliko, saj je potrebno plačati le nekaj taks pri pridobivanju nekaterih dokumentov. Recimo za Makedonijo so stroški že precej višji, saj je potrebno vse dokumente prevesti pri sodno overjenem prevajalcu, potem so še stroški potovanj, nastanitev v Makedoniji, tu je potrebna enomesečna adaptacija in najbrž še kaj.

Posvojitev iz Rusije pa je še veliko dražja. Vse skupaj znese nekje med 20 in 30 tisoč evri, je pa ogromno odvisno od lastne iznajdljivosti. Stroški prevajanja dokumentov znašajo med 1500 in 2000 evri, stroški mednarodne overitve dokumentov stanejo tudi več sto evrov – med 500 in 750), nato so vize, letalske karte, nastanitve, plačilo ruskega odvetnika, ki te zastopa pri posvojitvi (odvetniška tarifa znaša 15 tisoč evrov za posvojitev enega otroka, če sta otroka dva ali več, pa je tarifa še nekoliko višja), potem pa še razne takse pri notarjih, potni listi, potrdila iz slovenske ambasade, da bodo otroku izdali vizo za prihod v Slovenijo ... Po prihodu domov se birokratska vojna nadaljuje, saj je treba prevajati zdravstveno kartoteko, pridobiti dokumente za otroka, rojstni list, emšo, davčno številko in šele na koncu se nato lahko uredi zdravstveno zavarovanje, kar pomeni, da je otrok nekaj časa brez zdravstvenega zavarovanja in najbrž bankrotiraš, če se v vmesnem času otroku kaj zgodi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

5. Kako je s posvojitvijo v različnih državah?
Za Makedonijo vem, da zahtevajo dva meseca adaptacije na otroka, možno pa se je dogovoriti tako, da si en mesec v Makedoniji, drug pa v Sloveniji – vsaj bilo je tako, ker zdaj posvojitve iz Makedonije nekoliko stojijo.

Za Rusijo so potrebni štirje obiski, prvič prideš v bistvu le uradno vložit dokumente na urad za mladinsko politiko, drugi obisk je teden dni kasneje, ko greš znova na urad, kjer ti sporočijo, katerega otroka so "izbrali" zate in nato greš v sirotišnico in spoznaš otroka,  z njim preživiš vsak dan dopoldne uro ali dve in nato popoldne uro ali dve, da se vsaj malo spoznaš z njim, predvsem pa, da on spozna tebe. Tretji obisk je nato obravnava na sodišču in četrti obisk, ko prideš po otroka in ga odpelješ domov.

6. Imate s postopkom posvojitve kakšne neprijetne izkušnje?
Verjetno je pri posvojitvah tako kot pri porodu – v trenutku pozabiš porodno bolečino, ko stisneš svojega otroka v naročje.

7. Koliko časa traja postopek posvojitve doma in v tujini?
Doma lahko traja več desetletij, saj je posvojitev izredno malo, čakajočih parov pa ogromno. V Rusiji pa gre hitro – ko urediš vso potrebno dokumentacijo v Sloveniji (dolžina tega je odvisna tudi od hitrosti centra za socialno delo – lahko v dveh mesecih opravijo vse razgovore, lahko pa traja tudi leto ali več) in jo pošlješ, je otrok lahko doma v nekaj mesecih … recimo da traja okoli štiri do šest mesecev.

8. Pri čem morajo biti posvojitelji previdni?
Pot za posvojitev iz Rusije je utečena in preverjena, je pa vedno tveganje, saj gre za individualno posvojitev in nikoli ne veš, če bo recimo odvetnik res zastopal le tvoje interese. Za sedaj tu večjih težav ni bilo. Se pa morajo bodoči starši pripraviti na svojevrsten šok, saj otrok nikoli ni tak, kot si ga zamislijo v svoji glavi. Sploh če je otrok že večji, bo trajalo kar nekaj časa, preden se z njim ujameš.

9. Kako poteka izbira bodočega posvojenca?
Za Rusijo je tako, da v vprašalniku napišeš svoje želje – spol, rasa, starost, zdravstveno stanje ipd. Vendar bolj izbiraš, dlje čakaš. Otrok, starih manj kot eno leto, ne dajejo v mednarodno posvojitev, torej so stari nad eno leto. Zadnje čase je večina otrok iz Rusije evroazijske rase, saj jih Rusi neradi posvajajo, so namreč veliki nacionalisti.

Na podlagi ankete naj bi ti na uradu določili otroka, vendar se ne držijo vedno vseh tvojih želja. Sam pa otroka ne izbiraš. Ni tako, da ti dajo na izbiro polno sobo otrok, ti pa izbereš enega, ampak ga določi urad. Vedno je tako, da se otroku izbirajo najprimernejši starši in ne staršem otroka.

10. Koliko posvojiteljskega dopusta pripada staršem?
Za otroka do štirih let 150 dni, če je starejši, pa le 120 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.