Magazin
35 ogledov

Potep po predbožičnem Dunaju

Razno 11.12.12, dunaj, jelencki, foto: damjan grimsic Žurnal24 main
Da bi se izognili gneči, se odpravite na kakšnega od manjših sejmov.

Končuje se leto, ki ga je na Dunaju zaznamovala 150. obletnica rojstva avstrijskega slikarja Gustava Klimta. Izmed devetih razstav je še vedno odprta za obiskovalce pregledna razstava v Zgornjem Belvederu, kjer imajo največ Klimtovih slik – 24. Tam so na ogled najslavnejše Klimtovo delo Poljub pa tudi Judith in Salome ter njegova zadnja, nedokončana slika Nevesta. Razstava bo odprta do 6. januarja. Rastavo Klimt osebno v Leopoldovem muzeju so že zaprli, še vedno pa so njegova dela v manjšem obsegu na razstavi o Dunaju okoli leta 1900. Prav tako si je še mogoče ogledati njegove freske v Umetnostnozgodovinskem muzeju in na podaljšani razstavi v hiši dunajske secesije.

Predbožično

Ko med več kot tisoč stojnicami na dunajskih trgih zapiha veter, je fino imeti oblečeno debelo bundo, kapo in rokavice. Božične malenkosti, priboljške, kuhano vino, punč in različne prigrizke na Dunaju sicer letos ponujajo na 18 sejmih na različnih koncih mesta. Snega je bilo konec tedna veliko manj kot v Sloveniji, vseeno pa božičnega vzdušja in s tem obiskovalcev ni manjkalo.

Še vedno je najbolj oblegan, največji in najčarobnejši sejem pred mestno hišo – Christkindlmarkt, ki ga menda na leto obiščejo kar trije milijoni obiskovalcev. Ogromna drevesa krasijo lučke in lampijoni, pod njimi pa je postavljenih kar 150 stojnic.

Kdor se želi izogniti nepopisni gneči, lahko obišče kakšnega od manj obleganih sejmov. Obisk sejmov lahko tako združite z ogledom znamenitosti ali razstav. Eden izmed teh je sejem pred dvorcem Schöhbrunn, Zgornjim Belvederom, ki trenutno še gosti razstavo Gustava Klimta, mladim pa bo verjetno najbolj všeč Zima v Muzejski četrti, kjer v "ledenih" paviljonih ob nastopih didžejev ponujajo različne vrste punča, pomerite pa se lahko tudi v dirki po ledu z električnimi avtomobilčki.

Razstava

V Leopoldovem muzeju so želeli zapolniti praznino v prikazovanju moške golote v muzejih, zato so pripravili razstavo golih moških v umetniških delih od 18. stoletja do danes. Na razstavi, ki bo na ogled do 28. januarja, je na ogled okoli 300 del sto umetnikov.

Razdelili so jih v tri obdobja. V prvem prikazujejo umetniško raziskovanje moškega telesa, v obdobju secesije prikazujejo osvoboditev iz družbe ženskega telesa ter začetek nastopanja v golih avtobiografskih upodobitvah in v motivu kopalcev, v sodobni umetnosti po letu 1945 pa goli moški akti pridobijo pridih erotike in so zaznamovani tudi z gejevskim gibanjem. Med drugimi so razstavljena dela Dürerja, Rubensa, Cézanna, Rodina, Klimta, Muncha, Schieleja, Warhola in drugih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.