Magazin
35 ogledov

Potrošniki naj se pritožijo takoj

Plaža Suzana Kos
Turisti, ki se pri svojih potovanjih srečajo z različnimi pomanjkljivostmi glede ponudbe, naj o tem čim prej, najbolje na mestu samem, obvestijo pristojne.

Le tako bodo lahko tudi po vrnitvi domov uveljavljali svoje pravice, pravijo na ZPS, kjer večino tovrstnih vprašanj prejemajo v drugi polovici avgusta in v septembru.

Za vse, ki potujejo po Sloveniji ali v tujino, je dobro, da so seznanjeni s svojimi potrošniškimi pravicami in da podrobno poznajo vplačani aranžma in splošne pogoje potovanja. Če gre karkoli narobe in predvsem, če menijo, da ponudba ni v skladu s plačanim aranžmajem, potem naj potrošniki to najprej javijo oz. se pritožijo na mestu samem, agenciji ali predstavniku agencije.

Šele če to naredijo, lahko nato po vrnitvi domov uveljavljajo zahtevo za povračilo določenega dela stroškov, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). "Če potrošnik na samem mestu ne ukrepa takoj, potem naknadno nima kaj reševati," je izpostavila Jasmina Bevc Bahar iz ZPS.

Zbirajte dokaze

Agenciji se morajo potrošniki pritožiti pisno v dveh mesecih po končanem potovanju, pritožbo pa je treba čim bolj utemeljiti. Na ZPS priporočajo potrošnikom, da že med potovanjem pridobijo čim več dokazil o pomanjkljivostih, kot so denimo fotografije napak v hotelski sobi, videoposnetki ali računi za storitve, ki so jih morali plačati, čeprav je bilo to obljubljeno kot del paketa.

V primeru težav z letalskimi prevozi imajo potrošniki v EU veliko pravic. Nasvet, ki ga letalskim potnikom namenjajo na ZPS, je, da si pred potovanjem z letalom na svoj pametni telefon namestijo brezplačno aplikacijo Evropske komisije, ki sicer zajema tudi pravice potnikov z drugimi prevoznimi sredstvi. Tako bodo lahko potniki, ko bodo ugotovili, da je prišlo do nekega problema, ukrepali takoj, skladno s pravicami, ki jim jih zakonodaja ponuja.

Preverite splošne pogoje

Previdnost na ZPS svetujejo tudi pri vplačevanju "last minute" ponudb. Takšni aranžmaji namreč v zakonu niso posebej definirani, zato je potrebno v splošnih pogojih potovanja posamezne agencije preveriti, za kakšno vrsto aranžmaja sploh gre.

Pri nekaterih agencijah je to aranžma, ki se prodaja tik pred začetkom potovanja po nižji ceni, zanj pa velja enaka kakovost kot za aranžmaje, ki se prodajajo v redni ponudbi. Nekatere agencije pa pod "last minute" aranžmaje tržijo aranžmaje nižje kakovosti ali pa aranžmaje, kjer ni znana končna lokacija namestitve potrošnika. V takšnih primerih potniki ne vedo, kaj jih v kraju letovanja čaka, razočaranja s takšno namestitvijo, predvsem v tujini, so zato zelo pogosta, ugotavljajo na ZPS.

Pozanimajte se

Medtem ko na ZPS svetujejo predvsem svojim članom, pa je svetovanje Evropskega potrošniškega centra (EPC) brezplačno v primeru težav s ponudniki iz EU. EPC potrošnikom svetuje, da si pred odhodom na potovanje shranijo kontakt centra v Sloveniji (epc@epc.si ali telefonska številka 01 432 30 35), ki jim bo pomagal pri reševanju težav oz. se bo povezal z lokalnim centrom v posamezni državi, kjer potrošnik potuje. Priporočljivo pa je tudi, da se potrošniki že pred odhodom seznanijo s številnimi nasveti in praktičnimi napotki EPC, ki so dosegljivi na spletni strani centra.

Potniki naj bodo pri potovanjih v tujino posebej previdni tudi pri poslovanju s plačilnimi karticami. V družbi Bankart, ki je vodilno slovensko podjetje na področju procesiranja sodobnih plačilnih instrumentov, pri potovanju v tujino potrošnikom svetujejo, da je dobro razpolagati z več karticami.

Prav tako svetujejo, naj potniki kopirajo svoje kartice in potni list ter kopije hranijo ločeno in varno. Kartice in gotovino naj potniki hranijo ločeno, na ta način v primeru kraje ne bodo ostali brez vsega. V gneči naj imajo torbico ali denarnico tesno ob sebi, v hotelskih sobah ali apartmajih pa naj uporabljajo sefe za hranjenje dragocenosti, gotovine in kartic. Kakšni so postopki ukrepanja v primeru ugotovljene zlorabe kartice, na Bankartu ne razkrivajo, so pa za STA navedli, da so postopki usmerjeni v čimprejšnjo identifikacijo zlorab in omejevanje oziroma preprečevanje škode.

Komentarjev 1
  • zic 10:30 17.avgust 2013.

    najraj mam folk, k prou čaka, da bo neki narobe, da lahko pol serjejo...pa matr folk, na dopustu ste, sproste se!!!! Tečnga folka na tone!!