Magazin
30 ogledov

Pozimi tudi v plaščku

Pes čuti le mraz, vročine radiatorja ne. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Psu preprečite, da leži ob grelnih telesih, in ga za sprehod ustrezno pripravite.

"Pri nižjih temperaturah je smiselno, da psu priskrbimo plašček, zlasti če je manjše pasme ali ima kratko dlako ne glede na velikost," pravi kinolog Jože Vidic. "To ni moda, ni smešno, to je potrebno zato, da psa obvarujemo pred prehladom," pojasnjuje. "Gre namreč za to, da gremo pogosto z 22 stopinj v stanovanju na minus 10. Sami se oblečemo, psa pa peljemo kar neposredno ven," dodaja.

Nizke temperature, več kalorij
"Hrana v hladnih dneh naj za pse, ki živijo zunaj, vsebuje več maščob, saj so te kalorično najmočnejše in telesu zagotavljajo tudi toploto," svetuje Vidic. Za pse, ki so v hiši, kalorična okrepitev obrokov ni potrebna.

Ne k radiatorju
Lastnikom kosmatih prijateljev tudi svetuje, da svojega kosmatinca 20 minut pred sprehodom namestijo v najhladnejši del hiše, da bo prehod na mrzlo zunanjost manj stresen. Kosmatinci tudi zelo radi ležejo ob grelna telesa, a prepričanje, da jih zebe, je napačno, zato jih od tam odstranite, da se ne pregrejejo. "V koži namreč nimajo receptorjev, živčnih vlaken, ki bi zaznavala toploto, ampak samo mraz. Vročine psi ne čutijo, k toplemu telesu gredo zato, da bi se izognili mrazu," pojasni.

Zunaj le psi s poddlako
Življenje na prostem v naših klimatskih razmerah, kot pravi sogovornik, ni primerno za kradkodlake pse brez poddlake, na primer dobermane, bokserje, tudi hrte … Kosmatincem, ki bivajo zunaj in ne spadajo v omenjeno skupino, zato ustrezno zavarujte uto. "Pasja uta naj bo malce dvignjena od tal, imeti mora dve steni, vmes pa izolacijo," pojasni kinolog Jože Vidic.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.