Magazin
17 ogledov

Poznate pravi položaj?

Naj delo z računalnikom ne bo boleče! Žurnal24 main
Ko vas začnejo boleti oči, hrbet in vrat, še ni čisto prepozno. Kako sedeti pred računalnikom, da ne bo bolečih posledic?
Varujte vrat. Zaslon naj stoji naravnost pred vami. Če je postavljen na stran, previsoko ali prenizko, se zaradi nenaravne drže hitro pojavijo bolečine v vratu.

Ohranite razdaljo. Če ste preblizu zaslona, to utruja vaše oči. Med zaslonom in vami naj bo prostora vsaj za dolžino roke. Vedeti je treba tudi, da večji zaslon zahteva večjo razdaljo.

Pazite na svetlobo. Zaslona ne postavite nasproti okna ali močne luči, saj tistega, kar je na njem, zaradi odseva ne boste razločno videli. Prav tako ni dobro, če je okno oziroma kateri drug močan vir svetlobe za zaslonom, saj vas bo to slepilo.

Prilagodite zaslon. Kontrast zaslona prilagodite kontrastu delovnega okolja: v svetlejšem okolju naj bo kontrast močnejši, v temnejšem pa šibkejši. Pomembna je tudi velikost črk; ta naj bo zadostna, da boste brali hitro in brez naprezanja.

Spočijte si oči. Predolgo strmenje v zaslon je utrudljivo tako za vas kot vaše oči. Vsakih dvajset minut si zato privoščite minuto odmora: uživajte v razgledu ali preprosto zaprite oči.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.