Magazin
24 ogledov

Pozor: klopi že napadajo!

Z veterinarjem se čimprej posvetujte o primerni zaščiti ljubljenčka pred zunanji Žurnal24 main
Ljubljenčke pred zunanjimi zajedalci zaščitite kljub hladnemu vremenu, opozarjajo veterinarji.
Psa je treba cepiti dvakrat. Po besedah Ksenije Praper je treba pohiteti tudi s cepljenjem psa pred lymsko boreliozo. Psa je namreč treba cepiti dvakrat v razmiku štirih tednov.

"Klope opažamo na psih že dva tedna," opozarja veterinarka Ksenija Praper iz Veterinarske ambulante Koper, zato svetuje čimprejšnjo zaščito pred zunanjimi zajedalci. Zaščita je po njenih besedah priporočljiva tudi v zimskih mesecih, saj lahko bolhe kljub mrazu preživijo na toplejšem ležišču živali. Prevsem na Primorskem svetuje zaščito živali tudi pred tigrastimi komarji, ki prenašajo smrtno nevarno bolezen filarijo. Bolezen povzročajo tako imenovani nitati črvi, ki povzročajo razširitev in zamašitve žil in srca. Filarija lahko poteka brez večjih vidnih znakov, sicer pa lahko opazimo hitro utrujenost psa, težko dihanje, pokašljevanje, neješčost, oslabelost, apatičnost, hujšanje, pojav bolečine in otekline okončin. V zadnji fazi lahko opazimo tudi živčne motnje, povečan in zatečen trebuh.

Če boste s psi obiskali Obalo, Hrvaško ali druge toplejše kraje, jih zaščitite še pred peščeno muho, ki prenaša smrtonosno bolezen leshmanio. Potek bolezni se ponavadi začne kot kožna oblika, to so plitve razjede, še posebej na ustnicah in očeh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.