Magazin
2 ogledov

Pozor - strupen svinec v igračah!

So ogroženi tudi slovenski otroci? Žurnal24 main
Proizvajalec Fisher Price je na pobudo Ameriške komisije za varnost potrošnikov s tržišča prostovoljno odpoklical približno 967.000 igrač proizvajalca Fisher Price, ker obstaja možnost zastrupitve s svincem.

Odpoklicane igrače so bili izdelane med 19. aprilom 2007 in 6. julijem 2007, na policah pa jih je bilo mogoče dobiti od 1. maja 2007. Vsi, ki imajo doma katero od odpoklicanih igrač, naj jih nujno takoj zavržejo oz. vrnejo v trgovino in zahtevajo povrnitev kupnine.

V slovenski zakonodaji prisotnost svinca v igračah ureja Pravilnik o varnosti igrač, ki navaja mejno vrednost vsebnosti 0,7 µg svinca. Ker gre za umik igrač po vsem svetu, ZPS pričakuje, da bo informacijo proizvajalec takoj posredoval tudi našim potrošnikom, lahko pa to vlogo prevzame Zdravstvena inšpekcija, ki prejema tovrstna opozorila iz EU. To je dolžna storiti, tudi, če igrače se niso prišle na naš trg, saj smo del skupnega evropskega trga, poleg tega pa igrače ljudje kupujemo tudi izven EU.

Opozorilo bi moralo vsebovati spisek vseh modelov igrač proizvajalca Fisher Price, ki jih ta umika. V odgovoru podjetja Emona Obala, ki je slovenski zastopnik za Fisher Price, o prisotnosti odpoklicanih igrač na slovenskem trgu, zagotavljajo, da nobene igrače s seznama ne uvažajo in ne prodajajo na slovenskem trgu. Za vse igrače družbe Mattel, ki so jih uvozili in so naprodaj v trgovinah, zagotavljajo, da so v skladu z vsemi standardi, ki veljajo v Evropski uniji in povsem varni za otroke. Ker pa lahko te igrače pridejo na slovenski trg tudi prek drugih posrednikov, bodite previdni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.