Magazin
781 ogledov

Pozorni na otekanje nog

Sedenje v službi vsako uro prekinite s krajšo hojo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Otekanje nog je pogostejše v zadnjih tednih nosečnosti. Do neke mere je to normalen pojav, toda v primeru hujšega otekanja je potreben posvet z ginekologom.

Številne nosečnice se soočajo z neprijetnim otekanjem nog, do katerega pride zaradi hormonskih vplivov, pritiska ploda na vene v trebuhu ali zadrževanja vode, dolgotrajno sedenje pa lahko težavo še poslabša.

Nasveti:
  • Dvignite noge
  • Gibajte se
  • Izvajajte krožne gibe s stopali
  • Sedenje v službi vsako uro prekinite s krajšo hojo
  • Daljšo vožnjo v avtomobilu prekinjajte in se sprehodite
  • Ne nosite tesnih oblačil
  • Nikoli ne sedite s prekrižanimi nogami

Zmerno z gibanjem
"Če ne moremo dokazati drugih razlogov za otekanje, kot je vpliv nosečnostnih hormonov, svetujemo bolniški stalež, relativno mirovanje, kvečjemu zmerno gibanje za ohranitev osnovne kondicije in večkrat na dan poležavanje s privzdignjenimi nogami," pravi Stanko Pušenjak, specialist ginekologije in porodništva, ki svetuje tudi uživanje naravnih odvajal za vodo, kot so peteršilj, buče, kumarice, odvajalni čaj in podobno.

Pijte po požirkih
Pušenjak pravi, da količina popite tekočine ne vpliva na stopnjo zadrževanja vode, premajhen vnos tekočine pa lahko poslabša obrambno sposobnost sečil proti infekcijam, kar lahko vse skupaj le poslabša. "Priporočam torej, da vnos tekočine ohranite na ravni od dva do tri litre na dan, vendar si porazdelite obroke vode na čim več posameznih požirkov čez dan," dodaja.

Normalno otekanje ni skrb vzbujajoče, če pa postane pretirano, je lahko znamenje previsokega krvnega tlaka, ki lahko vodi v razvoj preeklampsije. V tem primeru mora nosečnica na otekanje opozoriti svojega ginekologa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.