Magazin
12 ogledov

Pravi Američan bere Biblijo

Pregovorno zelo verni Američani najraje prebirajo sveto pismo. Žurnal24 main
Agencija za raziskave javnega mnenja Harris je ugotovila, da je sveto pismo daleč najbolj priljubljena knjiga v ZDA.

Raziskava je pokazala, da ima kar 92 odstotkov Američanov svoj izvod Svetega pisma, povprečno gospodinjstvo pa kar tri. Zanimivo je, da politična opredeljenost anketirancev ni pokazala vpliva na pogostost branja Biblije, saj po njej segajo tako republikanci kot demokrati in neodvisno opredeljeni Američani.

Svetemu pismu z velikim zaostankom sledijo knjige, ki so med najbolj branimi tudi v evropskih državah. Moški najpogosteje prebirajo delo Gospodar prstanov J. R. R. Tolkiena, pri ženskah pa prednjači V vrtincu Margaret Mitchell.

Serija knjig pisateljice J. K. Rowling o Harryju Potterju pa je za Biblijo drugo najbolj priljubljeno čtivo pri Američanih, starih od 18 do 31 let. Američani, stari od 32 do 41 let, pa bralne urice najraje preživljajo ob uspešnicah Dana Browna in Stephena Kinga.

Razlike so tudi po regijah, saj je na Zahodu najbolj priljubljeni avtor Stephen King, na jugu vodi delo V vrtincu, na vzhodu pa Gospodar prstanov. Belci in Latinskoameričani berejo V vrtincu, temnopolti pa Angele in demone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.