Magazin
132 ogledov

Pravilna nega občutljivih delov

Za dojenčka ne izberite izdelkov, ki jih sicer uporabljate sami. (Foto: Shutters Žurnal24 main
Nosek, nohti, ušesa in popek pri dojenčkih potrebujejo nežno nego.

Dojenčkov nosek lahko hitro postane rahlo zamašen, a to še ne pomeni, da ga morate očistiti. Ukrepati morate, če ga smrkav nos moti pri hranjenju in spanju. Če je v nosku mehka sluz, jo izvlecite s pomočjo temu namenjene pumpice za nos, ki jo dobite v lekarni. Suho sluz v nosu je treba redno mehčati s fiziološko raztopino, zaradi katere bo sluz verjetno sama iztekla iz nosu. Če ne, jo morate izvleči sami. Noska s pumpico ne čistite prepogosto, saj lahko poškodujete nosne membrane, nikar pa noska ne čistite s svojimi nohti ali pinceto.

 

Dojenčkovih ušes nikoli ne čistite z bombažnimi palčkami, saj lahko poškodujete sluhovod in notranje uho (bobnič) ter ušesno maslo potisnete na bobnič. Najbolje je, da ušesnega masla pri dojenčku sploh ne čistite, saj ga ne moti, ne ovira njegovega sluha in ne povzroča infekcij. Na ušesno maslo se ujame umazanija, ki bi, če bi bilo uho čisto, prišla do bobniča. Dojenčku z brisačo ali vato obrišite le zunanji del ušesa in ne pozabite na predel za ušesom.

 

Manikira med spanjem

Nohti pri novorojenčku so zelo krhki in lomljivi, v prvem mesecu starosti pa postajajo trši in se počasi ločijo od obnohtnega tkiva. Šele takrat lahko nohte postrižete. Za dojenčkove nohte nikoli ne uporabite svojih ostrih škarjic za obnohtno kožico. Najbolj varno jih boste postrigli s škarjicami za otroške nohte ali manjšim ščipalnikom, za dojenčkovo manikiro pa lahko uporabite zelo fino pilico. Najlažje jih boste postrigli, ko bo otrok spal.

 

Med previjanjem bodite pozorni na predel okoli popka. Nežno, toda dobro ga obrišite in očistite morebitno umazanijo, ki se je tam nabrala. Naj vas ne skrbi, dojenčka to početje ne boli – v popkovnem krnu ni živčnih končičev. Poskrbite, da je popkov krn vedno čist in suh, predel okoli krna pa zračen. Če se popkov krn med umivanjem po nesreči zmoči, ga nežno popivnajte in osušite z mehko brisačo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.