Magazin
4723 ogledov

Pravilna uporaba indukcijske plošče

indukcija Shutterstock
Čeprav ne gre za novo tehnologijo, je bila še do nedavnega zaradi dragih postopkov izdelave dosegljiva le redkim. Danes je drugače. Magnetno sevanje. Indukcijski kuhalniki ga oddajajo kar veliko, a ob upoštevanju navodil ni nevarnosti za zdravje, zato je strah odveč.

Zaradi bolj dosegljivih cen in številnih prednosti indukcijskih plošč so te vse bolj priljubljene. Toda kljub temu je treba po mnenju strokovnjakov z njimi ravnati previdno in po pravilih predvsem zaradi magnetnega polja, ki ga oddajajo. Vendar razloga za to, da bi vas magnetno polje odvrnilo od nakupa indukcijske plošče, nikakor ni, vsaj dokler upoštevate pravila.

Močna magnetna polja

"Indukcijska kuhališča pri delovanju v svoji bližini ustvarjajo zelo močna magnetna polja, ki prodrejo v telo ter v njem povzročijo električno polje in tokove. Znanstveno ugotovljeni trenutni učinki nastopijo pri dovolj visokih jakostih polj in tokov v telesu ter povzročijo draženje živcev in mišic," pojasnjuje Peter Gajšek, direktor Inštituta za neionizirna sevanja. "Akutne učinke lahko preprečite z upoštevanjem mejne vrednosti, ki jo priporoča Mednarodna komisija za varstvo pred neionizirnimi sevanji. Pri uporabi je treba zato upoštevati načela prevodnosti," poudarja sogovornik. Posebnih študij o vplivu indukcijskih kuhališč na zdravje uporabnikov po njegovih besedah še ni bilo izvedenih, a glede na to, kar vemo o sevanjih, previdnost ni odveč. Priporočila za varno ravnanje so:

1. Poškodovane posode ne uporabljajte

Pri indukcijskem kuhalniku je zelo pomembno, kako veliko posodo uporabljate in kako jo postavite na ploščo. "Uporabljati je treba le posodo ustrezne velikosti glede na velikost kuhalnega mesta. Nameščanje majhnih posod na veliko kuhalno mesto ni priporočljivo, zato uporabljajte le posodo, ki zajema kuhalno polje v celoti," pravi Gajšek. "Posodo vedno postavite na sredino kuhalnega mesta in nikoli ne uporabljajte poškodovanih posod."

2. Kuhajte na varni razdalji

"Kdor stoji v bližini kuhalne plošče ali se med kuhanjem s telesom dotika delovne površine, naj uporablja le zadnja polja za kuhanje ali pa sprednja pri 50-odstotno zmanjšani moči," svetuje strokovnjak. Izpostavljenost magnetnim poljem se po njegovih besedah lahko močno zmanjša tudi z ohranjanjem več kot 20-centimetrske razdalje med vašim telesom in kuhalno ploščo. Pazite torej, da se med kuhanjem ne boste naslanjali na štedilnik.

3. Plastičen ali lesen pribor

"Ne uporabljajte kovinskih priborov za kuhanje, saj s tem preprečite, da bi induciran tok stekel v vaše telo," opozarja Gajšek. Ker indukcijski tok potuje po prevodnih materialih, kakršna je kovina, iz katere so narejeni številni kuhinjski pripomočki (na primer zajemalke, vilice, prijemalke in toplomer), je treba tudi temu nameniti nekaj pozornosti in kovinske stvari zamenjati s plastičnimi (silikonskimi) ali lesenimi.

Komentarjev 4
  • semseprijavilsamozato 21:45 10.september 2015.

    Želel bi slišat tvoje razloge, zakaj misliš da je tole steklokeramičina plošča in ne indukcijska. Če si to mislu, ker halogenske plošče ne obstajajo btw.

  • mph 15:04 20.november 2013.

    Piše Induction, morda pa tovarniška napaka. :-)

  • Orb 08:32 20.november 2013.

    Tudi, če gre za simbolično fotografijo, na njej ni indukcijska plošča ampak klasična s halogenskimi greli. Od novinarjev bi pričakoval, da vsaj oni poznajo razliko, če že pišejo o tem.