Magazin
7 ogledov

Pred otroki nikar

Vse več je otrok, ki si želijo z nekom pogovoriti o težavah svojih staršev. (Fot Žurnal24 main
Otrok se obnaša tako, kot se obnašajo starši. Nikar ne mislite, da vaš malček razume premalo, da bi mu bilo jasno, kaj se dogaja v družini ali med staršema.

Zato dvakrat premislite, ali je vaše ravnanje primerno, da ga vidi tudi vaš otrok. In si zapomnite pet stvari, ki jih pred otroki ne smete početi.

Prepiranje. Če med staršema nastane konflikt, ga morata rešiti kadar otroka ni zraven. Če stvar ne more počakati, se umaknite v drugo sobo na miren pogovor. Kričanje in osorno obnašanje otroka lahko pošteno prestraši in poruši občutek varnega zavetja, dolgoročno pa otroka nauči, da je takšno obnašanje sprejemljivo in da je normalno, da se tako obnašamo do oseb, ki jih imamo radi.

Pretirana intimnost. Tudi druga skrajnost je za otroka moteča. Spolno obarvani stiki med partnerjema naj bodo vezani na okolje, v katerem ni otrok. To nikakor ne pomeni, da se očka in mamica pred otrokom ne smeta poljubiti ali objeti, toda več od tega je za otroka neprijetno in ga nasilno prisili, da vstopa v svet odraslih, tudi če za to še ni pripravljen.

Nasilje na televiziji. Tudi če bi si zelo radi ogledali najnovejši akcijski film, tega raje ne storite skupaj z otroki. Tudi če so že dovolj veliki, da vedo, da so scene v filmu zaigrane, nanje še vedno naredijo močan vtis. Še posebej slabo se lahko konča, če otrok poskusi posnemati vragolije, ki jih je videl na ekranu. Pazite tudi, kaj otrok gleda po televiziji, kadar je sam; razmislite o kodiranju kanalov, ki bi lahko predvajali neprimerno vsebino.

Slabe navade. Če iz vaših ust ob najmanjši neprijetnosti letijo kletvice, se bo takšnega besednjaka hitro naučil tudi vaš otrok. Velikokrat se otroci z poznavanjem "grdih besed", ki so jih slišali od odraslih, celo postavljajo pred vrstniki, zato se brzdajte, če ne želite, da bi bil vaš otrok šolski prvak v preklinjanju. Enako velja za kajenje in prekomerno popivanje; nikar ne pridigajte o zdravem življenjskem slogu, če sami kadite kot Turek in si tudi pred otroki privoščite kozarček preveč. Zgledi vlečejo.

Ne lažite. Otroci bodo prej ali slej ugotovili, da ste se jim zlagali, in če se vi obnašate, kakor da je to nekaj vsakdanjega, se bo tudi njim zdelo tako. Obenem boste izgubili njihovo zaupanje, saj bodo imeli občutek, da se na vas ni več mogoče zanesti. Če česa ne veste, raje povejte, da boste morali pogledati v knjigo, ali jih pošljite k nekomu, ki jim bo na vprašanje znal odgovoriti. Še slabše so neizpolnjene obljube. Nikar ne recite, da boste zagotovo prišli na sinovo nogometno tekmo, če veste, da vam to ne bo uspelo!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.