Magazin
50 ogledov

Pred podpisom pogodbe o zaposlitvi

Pri zaposlitvenem intervjuju bodite sproščeni, vljudni, predvsem pa bodite to, k Žurnal24 main
Se želite zaposliti oziroma zamenjati svojo službo, pa ne veste, kako se zadeve lotiti? Ne skrbite! V nadaljevanju sledijo konkretni nasveti, kako v takih primerih ravnati.
Spoznavanje sebe in pisanje CV
Premislite, kaj si želite, katere so vaše prednosti in slabosti ter kakšna znanja in veščine imate. Če še nikoli niste napisali življenjepisa, je zdaj vsekakor pravi čas. Življenjepis mora biti pregleden, slovnično pravilen in estetsko primeren. V njem navedite vse relevantne informacije o svojem izobraževanju in dosedanjih delovnih izkušnjah.

Informiranje

Podajte se v lov za informacijami v zvezi z zaposlitvijo! Surfajte po zaposlitvenih portalih, ki ponujajo obilo možnosti in informacij za iskanje zaposlitve. Pogovarjajte se s prijatelji, znanci in sorodniki o tem, da iščete službo! Kaj lahko se namreč zgodi, da v kakem podjetju iščejo nov kader, pa tega ne objavljajo. Spletne strani Zavoda RS za zaposlovanje in ministrstva za javno upravo vsebujejo ogromno javnih objav, natečajev in javnih razpisov.

Prijava na objavljeno delovno mesto
Ko najdete za vas zanimivo objavo, v razpisanem roku pošljite delodajalcu prijavo na objavljeno oziroma razpisano delovno mesto in svoj življenjepis. Prijavo vedno napišite posebej za vsakega delodajalca in delovno mesto, na katero se prijavljate. Bodite jasni in udarni!

Zaposlitveni intervju

Če so vas poklicali na zaposlitveni razgovor, ste že na več kot polovici poti do želene zaposlitve. A kljub temu se na razgovor ustrezno pripravite – proučite podjetje, povprašajte prijatelje, znance in sorodnike o morebitnih "insajderskih" informacijah, razmislite o mogočih vprašanjih, ki vam jih lahko zastavijo, in se nanja pripravite. Bodite sproščeni, vljudni, predvsem pa bodite to, kar resnično ste. Zavedajte se, da obleka naredi človeka, zato se za razgovor tudi primerno uredite. Najpomembneje pa je, da na zaposlitveni intervju ne zamudite.

Pogajanja

Na delovno mesto ste bili izbrani, zdaj pa so vas poklicali še na pogovor o konkretnih vsebinskih vprašanjih v zvezi s pogodbo o zaposlitvi. Najpogosteje se na drugih razgovorih pogajate o plačilu. Na tem mestu so insajderske informacije najbolj dobrodošle! Vedite, da kakor si boste postlali, tako boste spali!

Podpis pogodbe
Pred podpisom pogodbe to pozorno preberite (še posebno drobni tisk). Če se vam ob tem porodi kakšno vprašanje, pomislek ali predlog, naj vas ne bo sram vprašati. Poleg tega je priporočljivo tudi, da ponujeno pogodbo o zaposlitvi pred podpisom daste v pregled pravnemu strokovnjaku.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.